Fontos bejelentést tett a Spar

Spar
Budapest, 2016. szeptember 7. A Spar 100. franchise üzlete Zuglóban, az Ungvár utcában 2016. szeptember 7-én, a boltnyitás előtt. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Spar a szegedi, győri és tatabányai áruházaiban újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokkal buzdítja vásárlóit a környezettudatos magatartásra. A cég újabb zöld kezdeményezése egyedülálló a hazai kiskereskedelemben, hiszen akár több éven keresztül is használhatjuk az egyszerűen kezelhető, többször használatos zsákokat - olvasható a cég közleményében.
Vágólapra másolva!

Felelős nagyvállalatként az a céljuk, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet. Ezért nagy figyelmet fordítanak arra, hogy jelentősen csökkentsék a hulladék mennyiségét, támogassák a szelektív hulladékgyűjtést, és minden áruházukban környezetkímélő energiafelhasználási, hűtési és világítási technológiákat alkalmazzanak.

– közölte Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hazánkban a Spar-áruházak zöldség-gyümölcs részlegeire kihelyezett újrahasználható tasakokat a vásárlók 599 forintért szerezhetik be. A zsákok egységcsomagjai 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, tartós, többször használatos tasakot tartalmaznak.

A vásárlók a tasakokat kétféle módon tudják használni, attól függően, hogy az adott áruházban a zöldségrészlegen önkiszolgálómérleg-rendszer működik, vagy a pénztár futószalagjába beépített berendezés méri le a választott termék súlyát.

Forrás: Origo

Világszerte, így hazánkban is nagy gondot okoznak a műanyaghulladékok, különösen a műanyag zacskók túlzott használata terheli meg a környezetünket.

A világban összesen gyártott műanyag zacskók 80 százalékát Európában használjuk, az Euractive 2015-ös adata szerint kontinensünkön évente 100 milliárd nejlonzacskó kerül piacra. Az Earth Policy Institute kimutatásából pedig az derül ki, hogy világszerte ezermilliárd műanyag zacskót gyártanak évente, és 2 millió műanyag zacskót vásárolnak meg percenként.

Ma Magyarországon az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab.

Forrás: Origo

Ez a szám elsőre nem tűnik soknak, ám ha megszorozzuk az ország lakosságával, akkor az közel 300 millió zacskót jelent. Egy másik kimutatás szerint hazánkban egy nap alatt 1 millió műanyag zacskó fogy.

A nejlonzacskók leginkább azért veszélyesek, mert nem, vagy csak lassan bomlanak le, és mivel még mindig sokan a szemetesbe dobják ahelyett, hogy szelektív kukába tennék, a kidobott zacskók akár 1000 évig szennyezhetik a bolygónkat.