Speciális bankadót vezetne be Svédország

svéd bankjegy
Samples of new Swedish bank notes are seen at a press conference in Stockholm on October 1, 2015. Thursday saw the biggest switch in bank notes and coins that Sweden has ever seen, with over 300 million old bank notes and two billion coins to be replaced by new currency designed to defeat counterfeits. The current 100 and 500 notes will be invalid after June 30, 2017. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / PONTUS LUNDAHL +++ SWEDEN OUT +++ / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / PONTUS LUNDAHL
Vágólapra másolva!
Nem először futnak neki, de Magdalena Andersson pénzügyminiszter szerint most pontosabban szeretnének célozni.
Vágólapra másolva!

Egy interjúban úgy nyilatkozott a svéd pénzügyminiszter, hogy

csak a pénzügyi szektort kell megadóztatni.

A javaslat egy szélesebb körűre tervezett adóreform része, és a parlamenti elfogadását segítheti, hogy a svéd bankok is érintettek egy kiterjedt pénzmosási botrányban.

Mivel a svéd bankok is segítettek gazdag ügyfeleiknek az adóelkerülésben, Andersson szerint a szavazók nem fogják sajnálni a pénzintézeteket, ha a kormánynak sikerül tető alá hoznia az új adónemet.

A korábbi tervek körülbelül 4 milliárd svéd koronás (azaz 425 millió dolláros) adóról szóltak, amely csak a legnagyobb svéd bankokat érintené.

Nem ez az első alkalom, hogy svéd kormány megpróbált új adót kivetni. A korábbi kísérletek azonban meghiúsultak az Európai Unió versenyszabályainak megsértése miatt, és a javaslat finomítására tett erőfeszítések sem voltak sikeresek, mondván, hogy a svéd vállalatok versenyhátrányba kerültek volna.

Svéd bankjegyek – csak egyes bankokra vetnék ki a svéd bankadót Forrás: AFP/Pontus Lundahl

A közelmúltban Stefan Lofven miniszterelnök kormánya megvizsgálta egy olyan adó bevezetésének ötletét, amely

a banki műveletekre irányul, függetlenül attól, hogy hol található az anyavállalat székhelye.

Az ötlet válasz a Nordea Bank Abp döntésére, amely Stockholmból Finnországba helyezi át a székhelyét.

Andersson szerint a kormány aggódik a Swedbank, mint Svédország legnagyobb jelzáloghitelezőjének és az ország legrégebbi bankjának pénzmosással kapcsolatos érintettsége miatt. „A banknak teljes mértékben együtt kell működnie a hatóságokkal, és természetesen tudni szeretnénk, hogy mi történt” –mondta.

Svédország és Észtország pénzügyfelügyeleti hatóságai a Swedbankot is vizsgálják, miután egy jelentés szerint a bank közel 6 milliárd dollár gyanús pénzt kezelt a Danske Bank észtországi pénzmosási botrányában.

A Swedbank elismerte, hogy megkérdőjelezhető tranzakciókat kezelt, amit a rendőrségnek jelentettek. A bank külső tanácsadó céget kért fel az ügy felülvizsgálatára. Az eredmények március végéig várhatók.

Cikkünk a Bloomberg.com írása alapján készült.