Pénzmosás és pocsék munkakörülmények gyanúja a menő startupnál

Revolut, startup
Vágólapra másolva!
A Revolut nevű brit startuppal kapcsolatban két olyan jelentés is napvilágot látott az utóbbi napokban, amely rendkívül negatív képet fest a fintech világ egyik legfelkapottabb vállalatáról. A Wired tényfeltáró riportja a rossz munkakörülményekre hívta fel a figyelmet, a The Telegraph pedig felfedezte, hogy a cégnél 2018-ban három hónapon át pénzt moshattak tisztára. A kirobbant botrány miatt a Revolut pénzügyi igazgatója benyújtotta lemondását.
Vágólapra másolva!

A Revolut egy olyan pénzügyi alkalmazást készített, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egymás között utaljanak pénzt, de valutát és kriptovalutákat is átválthatnak, emellett pedig bankkártyát is igényelhetnek a cégtől.

A Revoultot 2015-ben alapították Londonban és a hagyományos bankolásra kíván alternatívát nyújtani. Eddig 4 millió ügyfelet sikerült toborozniuk, ők 25 milliárd fontot utaltak eddig egymás között és több mint 250 millió tranzakciót hajtottak végre eddig.

Az agresszív terjeszkedésről híres Revolut most két leleplező cikk miatt került a figyelem középpontjába.

A Wired szerint a dolgozóknak a munkanap minden percében elérhetőnek kell lenniük, a menedzserek pedig gyakran elérhetetlen célokat tűznek ki számukra, aki pedig nem felel meg az elvárásoknak, azt gyakorlatilag azonnal kirúgják.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A jelentés úgy jellemzi a Revolut filozófiáját, mint " munka bármi áron", ez pedig a legtöbb dolgozónál idő előtti kiégéshez vezet, és éppen ezért nem is meglepő, hogy többségük kevesebb mint egy évig bírja a cégnél.

A jelentkezők felvételéhez is egészen sajátos stratégiát alkalmaznak.

Ahhoz, hogy egy jelentkezőt behívjanak állásinterjúra, a delikvensnek egy hét alatt 200 embert kell regisztrálnia a szolgáltatásra, akik minimum 10 dollárt töltenek fel fejenként. A vállalat nem kívánt reagálni a Wired jelentésére, csak annyit fűztek hozzá, hogy a céges kultúra olyan gyorsan fejlődik, mint maga a Revolut.

Még rosszabb hatással van a cégre a The Telegraph írása, amely szerint a Revolut 2018 júliusa és szeptembere között leállította azt az automatizált rendszert, amely kiszűri az illegális utalásokat és megállítja a pénzmosásgyanús tranzakciókat.

A cég tavaly ezügyben belső vizsgálatot is tartott, miután egyik dolgozójuk értesítette az esetről az igazgatóságot, amelynek következtében Nikolay Stronosky pénzügyi igazgató lemondott, bár a vállalat szerint a két eset nem függ össze.