Pénzügyi központtá válik Magyarország

VARGA Mihály
Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban
Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium (PM) szerint a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) központjának Budapestre költözésével új lehetőségek nyílnak a gazdaságban, a belföldi vállalatok könnyebben juthatnak külföldre, és az ország is erősödik pénzügyi központként.
Vágólapra másolva!

A PM közleménye kiemeli, hogy az EU-ban eddig öt nagy nemzetközi fejlesztési banknak van székhelye, de ezek egyike sem Közép-Európában található. Éppen ezért az NBB Budapestre költözése jelentős elismerés a magyar gazdaságpolitika számára.

Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Forrás: MTI/Pénzügyminisztérium

A bank a legmagasabb szintű nemzetközi előírások alapján működik,

hitelminősítési fokozata pedig Magyarországénál is magasabb.

Kedvezményei nem csupán a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezménynek felelnek meg, de más nemzetközi intézmények kedvezményeivel is összhangban állnak.

Az NBB székhelyének Budapestre költözéséről még tavaly decemberben döntött a pénzintézet 9 tagállamának képviselőiből álló kormányzótanács.

A bankból részesülő 5 EU- és NATO-tag - Magyarország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Románia - összesen több mint 50 százalékot birtokol. Oroszország a legnagyobb részvényesként nem egészen 47 százalékkal, Magyarország mint harmadik részvényes 12,78 százalékkal rendelkezik.

Az NBB megközelítőleg 100 millió eurónyi forrást nyújtott magyar vállalatok számára.