Minden korábbi rekordját megdöntötte az egyik aranytermelő ország

Ausztrál aranybánya, Ausztrália
Aerial view of open cut gold mine, Eastern Goldfields, Western Australia | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Minden korábbi aranytermelési rekordját megdöntötte 2018-ban Ausztrália - írja a Mining.com friss iparági jelentések alapján.
Vágólapra másolva!

Túlszárnyalva a 21 évvel korábbi, 314,5 tonnás értéket, Ausztrália új rekordot állított fel 2018-ban aranykitermelésben.

Tavaly az országban működő vállalatok összesen 318 tonna aranyat szállítottak.

Ha a december hónapra vonatkozó előzetes adatokat is megerősítik, akkor ez történelmi eredményt jelent az ausztrál bányaiparban.

Nyílt fejtésű aranybánya Nyugat-Ausztráliában Forrás: AFP/Paul Mayall

Elemzők megjegyzik: annak ellenére, hogy egyes vállalatok ingadozó teljesítményt nyújtottak tavaly, a kitermelés egésze stabilnak tekinthető. A 2018-as eredmények megerősítik Ausztráliát a világranglista második helyén, a legnagyobb aranytermelő ország Kína mögött, ahol tavaly közel 450 tonna volt a kitermelés volumene.

A legjobban teljesítő ausztrál bánya az Új-Dél-Wales államban található Newcrest-i Cadia volt, 750 ezer unciával.

Idénre szintén új csúcsokat várnak az elemzők. A nyugat-ausztráliai Gruyere bányájából a tavalyihoz képest további 300 ezer unciára számítanak, míg a Victoria állambeli Fosterville körzetében található telephelyekről a várakozások szerint idén 600 ezer uncia értékben sikerül kiemelni az értékes ásványkincset. Ezek új, kitermelő helyenkénti rekordokat is jelentenének.