Meghalt a zsebszámológép feltalálója

pedagógus életpályamodell, számológép
Vágólapra másolva!
Dallasi otthonában, 86 éves korában, szív- és veseelégtelenség következtében meghalt Jerry Merryman, aki annak idején részt vett a zsebszámológép kifejlesztésében.
Vágólapra másolva!

Pályája kezdetén az elektronikai termékeket gyártó Texas Instruments-nél helyezkedett el, ahol 1965-ben két kollégájával együtt azt a feladatot kapta, hogy alkossanak egy olyan számológépet, amely méretének köszönhetően akár egy zsebben is elfér.

Merryman nem egészen három nap alatt megtervezte a szerkezet áramkörének kapcsolási sémáját.

A New York Times cikke kiemeli, hogy a készülék két évvel későbbi bemutatója történelmi mérföldkövet jelentett, hiszen attól kezdve négy évtizeden át a világon mindenki annak segítségével végezte a különböző matematikai számításokat.

Jerry Merryman (balra), valamint kollégája és barátja, Bob Biard 2016-ban Forrás: Wikimedia Commons/Thomas Okon

Az újdonság jelentőségét kezdetben maguk sem voltak képesek felmérni.

– emlékezett vissza évtizedekkel később a zsebszámológép megalkotására Merryman. Két kollégájával, Jack Kilbyvel és James Van Tassellel közösen emellett úttörő szerepet játszottak az újratölthető elemek és a hőpapíros nyomtató megalkotásában is.

Forrás: AFP

Nehéz körülmények között nőtt fel, hiszen édesanyját már kétéves korában elveszítette, vasútépítő munkás édesapját pedig egy súlyos betegség miatt nagyon korán nyugdíjazták. Merryman már 11 évesen a közeli műszaki üzletben dolgozott, ahol rádiók javításával foglalkozott.

A családi legendárium szerint a helyi rendőrök minden alkalommal, amikor elromlott az autórádiójuk, valóságos hajtóvadászatot indítottak az előkerítésére, hogy mielőbb javítsa meg a meghibásodott készüléket.

Felesége szerint minden tudományát abból a rádióelektronikai szakkönyvből merítette, amelyet annak idején abban a műszaki üzletben talált, ahol még kiskorában dolgozott. Ez a könyv azután 75 éven keresztül féltve őrzött kincse volt, minden nap újra és újra beleolvasott. Diplomát sohasem szerzett, a műszaki egyetemet idő előtt abbahagyta.