Vagyont érhet a pénzügyi műveltség

család family
Vágólapra másolva!
Évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek az olyan játékok, kvízek és tesztek, ahol az általános iskola ötödikes osztályának tananyagából áll össze a kérdéssor. Felnőtt fejjel sokszor igen nehéz ezeket a teszteket kitölteni, és rácsodálkozhatunk, mennyi mindent tud a gyerek, amit mi már nem. Van azonban egy terület, amelyet bizonyosan nem tud jobban – vagy épp olyan rosszul tud, mint mi. Mert nem tanítják az iskolában, pedig nagyon fontos lenne. Ezek a pénzügyi ismeretek.
Vágólapra másolva!

Elsőre riasztóan unalmasnak, bonyolultnak és száraznak tűnik ez a téma, pedig egyáltalán nem kell unalmasnak lennie, hasznához pedig kétség sem fér. Ráadásul ezeket az ismereteket – az Árpád-házi királyok halálának dátumával ellentétben – egész életünkben kamatoztathatjuk.

Könnyű belátni a pénzügyi ismeretek hasznosságát, elég hitelt igényelni ennek belátáshoz. A bankok és pénzügyi szolgáltatók az ügyfelek rendelkezésére bocsátják az általános szerződési feltételeket, átadják a szerződések szövegét, amit aztán az ügyfelek nem nagyon olvasnak el. Vagy elolvassák ugyan, de nem sokat értenek meg belőle. Aztán amikor jön a baj, amikor csúszik a törlesztő, amikor emelkedik a havi fizetnivaló, kétségbeesnek.

Pedig sok minden előre tudható, és a kockázatok jó része kikerülhető. Hiszen ezek benne vannak a szerződési feltételekben.

A lakosság ugyanakkor nem feltétlenül kárhoztatható amiatt, hogy nem érti ezeket a szövegeket. És nemcsak arról van szó, hogy a szerződések bikkfanyelven vannak megírva. Hanem arról is, hogy sokan nem nagyon értik, hogyan működnek a bankok, milyen alapvető törvényszerűségek mozgatják a pénzügyi piacokat. És nemcsak a hitelekről van szó, hanem a befektetésekről is. Alapvető ismeretekkel felvértezve az ember jó eséllyel el tudja kerülni a gyanús ügyleteket és csak megbízható, korrekt szolgáltatóval áll szóba.

Mennyivel könnyebb lenne, ha mindezt nem felnőtt fejjel, egy bedőlt hitel vagy egy elúszott megtakarítás után, egy krízis közepette kellene megtanulni. Könnyebb lenne,

ha a gyerekek úgy jönnének ki az iskolapadból, hogy tisztában vannak az alapfogalmakkal, hogy mit kell leellenőrizni, mire kell rákérdezni egy szerződés aláírása előtt.

Sokkal kevesebb hitel dőlne be és kevesebb pénz égne el rossz befektetések miatt.

Milyen főbb hiteltípusok vannak, mit jelent a jelzálogfedezet? Mit jelent a gyorshitel, a fix kamatozás, melyiknek mi az előnye és a hátránya? Ezek tükrében jóval könnyebb megtalálni azt a kölcsönfajtát, amelyre valóban szükségünk van. A főbb hitelezési és befektetési formák mellett a piaci szereplőket is ismerni kell. Miben más egy bank és egy pénzügyi szolgáltató, de mi az, ami mindkettejük számára kötelező?

A családon belül korán el kell kezdeni a gyerekek tudatos pénzügyi nevelését Forrás:Shutterstock

Ugyanez igaz a befektetési oldalra is. Tudni kell, mi mit jelent és melyik befektetéstől mit lehet várni. Alacsony kockázathoz alacsony kamat jár, de honnan tudható, mi számít alacsonynak? Kik a megbízható szereplők? Ha bármi probléma adódik, kihez, milyen hatósághoz lehet fordulni?
Ami pedig az általános pénzügyeket illeti,

fontos már gyerekkorban megismerni például a kamat, a kamatos kamat fogalmát. Ez segít később megérteni a hiteltörlesztési mechanizmust,

hogy miért annyi a teljes hitelköltség amennyi. A másik, azaz befektetési oldalról pedig megmutatja, miért érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni a hosszú távú megtakarítást – ha harminc évig fizetünk havi 10 ezer forintot, több vagyonunk lesz, mintha az utolsó tíz évben fizetnénk havi 30 ezer forintot.

Mindezek tudatában felnőtt fejjel a pénzügyi tervezés nem lesz beláthatatlanul bonyolult feladat. Az alapismeretekkel a tarsolyban sokkal könnyebb lesz eldönteni, mit akarunk kezdeni a pénzünkkel, és könnyebben meg tudjuk tervezni, hogy miként érhetjük el céljainkat. Ezáltal egyszerűbb lesz a családi költségvetés megalkotása és annak betartása is. Persze ez még nem garantálja, hogy nem jönnek nehéz időszakok, de legalább könnyebb lesz megtalálni a gondok forrását, és egyszerűbb lesz változtatni is.

Rovat tippje (x)

Kamatoztassa saját pénzügyi ismereteit, játsszon értékes nyereményekért! Kattintson a "Nyerő 10-es" kvízjátékért!


A cikket támogatta a Provident.