Új kínai hóbort hódít világszerte

New Weibo user agreement claims copyright on all content China Chinese Weibo Sina micro-blogging copyright platform agreement user
--FILE--A Chinese mobile phone user shows the icons of messaging app Weixin, or WeChat, left, of Tencent, Baidu Tieba, center, and Weibo, right, the Twitter-like microblogging service of Sina, on his smartphone in Ji'nan city, east China's Shandong province, 24 April 2017. Sina Weibo users have vented their fury after the micro-blogging service unilaterally amended its user agreement and claimed copyright on all content published on the platform. The new agreement forbids users from authorizing any third party to obtain content from Weibo without its written consent, even if it is an original post by the user themselves.
Vágólapra másolva!
Nagy visszhangot keltett Kínában egy újfajta szolgáltatás megjelenése az ország egyik legnagyobb közösségi platformjaként ismert WeChaten, ahol a felhasználók úgynevezett „hízelgőcsoportokhoz” csatlakozva, fizetség ellenében különféle dicséretben részesülhetnek.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatás úgy működik, hogy

a WeChat alkalmazásra regisztrált felhasználók – akiknek a száma 2018-ban meghaladta az egymilliárdot –, egy „hízelgőcsoportba” lépve megoszthatnak magukról bármit a csoport tagjaival, akik az elmondottak vagy a felhasználó profiladatai alapján dicséretekkel halmozzák el őt.

A jelenség eredetileg egyetemisták által használt chatszobákban alakult ki, majd onnan került át a WeChatre. Ugyan már hat éve léteznek hasonló csoportok, ezekre csak az utóbbi időben kezdett nagyobb figyelem irányulni, ugyanis a csoportokba újabban már csak fizetség ellenében csatlakozhatnak új tagok, de ők is csak a szolgáltatás igénybevételének idejére.

A Taobao kínai webáruházban a belépési lehetőséget fejenként 50-től 188 jüanig (2000-7800 forint) terjedő összegekért árulják, aminek fejében a csoport tagjai összesen öt percig halmozzák el dicsérettel a belépő tagot,

hacsak nem hajlandó felárat fizetni, amivel meghosszabbíthatja a rá szánt időt. A dicséretek jellege is attól függ, mennyit fizetett valaki – az egyszerűbb, a felhasználó megjelenésére vonatkozó bókoktól az egészen összetett jellemvonásokra utaló elismerést is kaphatnak a kliensek.

Forrás: Imaginechina/Da qing - Imaginechina/Da Qing

Egyes csoportokban akár 500 ember onthatja a pozitív megerősítést az azt igénylők számára. A megszabott idő lejártakor a csoporttagok megköszönik a részvételt a szolgáltatás igénylőjének, majd eltávolítják a csoportból.

A kínai állami sajtó által idézett szakértők e csoportokkal kapcsolatban arra figyelmeztetnek: tartózkodni kell attól, hogy túlságosan függővé váljunk az ilyesfajta megerősítéstől.

Különösen a fiatalokat igyekeznek óva inteni attól, hogy ilyen szolgáltatások segítségével próbálják meg leküzdeni az őket érő stresszt, és helyette rendszeres testmozgást, illetve társas kikapcsolódást javasolnak, a szakértők szerint ugyanis a pénzért vásárolt, valódi tartalmat nélkülöző dicséretek hosszú távon lelki betegségek kialakulásához vezethetnek.

A „hízelgőcsoportok” népszerűségének hátterében szerepet játszhat, hogy a kínai kultúrában hagyományosan a szerénységet tekintik irányadó erénynek a mindennapi kommunikációban.

Ezért, ha valaki dicséretet kap, azt illik visszautasítani vagy legalább azzal tompítani, hogy az ember a másik érdemeit nagyobbra értékeli a sajátjánál.