A kanadai juharszirup-maffia története

Kanada, juharszirup
Rows of maple leaf shaped bottles containing maple syrup on shop shelf, Canada
Vágólapra másolva!
Kanada a jégkorong és a juharfa hazája. Az észak-amerikai ország legnagyobb értékű betörése meglepő módon egy természetes édesítőszerhez, a juharsziruphoz köthető. Az ország második legnagyobb tartománya, Québec felel a világ juharszirup-ellátásának több mint 70 százalékáért, az árat a kartellként működő tartományi szövetség határozza meg.
Vágólapra másolva!

Kanada a világ egyik legbiztonságosabb országa. Ennek megfelelően az észak-amerikai nemzet életében olyan gazdasági bűntények is komoly indulatokat váltanak ki,

mint a québeci juharszirup-maffia tevékenysége.

Mindenképp érdemes megemlíteni, hogy Kanadában a juhar nemzeti jelkép, a fa levele szerepel az ország zászlaján, míg a juharszirup minden asztalon megtalálható. Gyakorlatilag a juhar és az abból kinyert szirup a jégkoronggal egy szinten helyezkedik el jelentőségét tekintve.

Kanadai juharszirup Forrás: Image Source/© Image Source, all rights reserved./Joe Schmelzer

Azonban kevesen gondolják, hogy az édesítőszernek egészen komoly gazdasági háttere van. Fontos tudni, hogy Kanadában a juharszirup értékesítéséről tartományi hatáskörben döntenek, a tartományok többségében szabadpiac működik,

azonban Québec tartományban sajátos piac alakult ki a juharszirup terén.

Juharszirup, arany, olaj

Érdekesség, hogy a leginkább édesítésre használt juharszirup gazdaságilag milyen párhuzamokat mutat az olajjal vagy épp az arannyal. Megdöbbentő adat,

de egy hordó juharszirup harmincszor drágább, mint az olaj.

Egy hordó olaj (WTI-keverék) piaci árfolyama ugyanis jelenleg 56 dollár, míg egy hordó juharszirup 1800 dollár.

Mivel ez jelentős érték, így nem csoda, hogy Québec államban úgy döntött a helyi kitermelésért felelős szövetség (Federation of Québec Maple Syrup Producers) közel két évtizede, hogy stratégiai tartalékot képez.

Ez a Global Strategic Maple Syrup Reserve.

Videón a tartalék:

A szervezet feladata, hogy az árfolyamot szabályozza, és állandó készletet tartson a juharszirupból. Ez ismerős lehet az olajpiacról, ahol az OPEC szintén igyekszik előre kijelölt keretek között tartani az olaj árfolyamát, leginkább felfelé tolni azt.

A juharszirup-tartalékra azért volt szükség, mert így gyengébb hozamú években a tartalékból hígították a kínálatot,

ezzel csökkentve az árat, míg jobb termésű években további tartalékot képzett a szervezet.

Ennek megfelelően egy Fort Knoxhoz hasonlító raktárt kell elképzelni, ahol rengeteg hordó juharszirup van. Természetesen mivel itt nem aranytartalékot őriznek, a biztonsági intézkedések is jóval szerényebbek. Mint ez később kiderül, óriási hibának bizonyult.

2018 májusában 62 800 hordót tároltak, amelynek értéke több mint 100 millió dollár.

Juharszirup egy amerikai bolt polcán Forrás: hemis.fr/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

A Szövetség minden évben meghatároz egy fontonkénti benchmark-árfolyamot, amelyet évről évre emel. Ez azért fontos, mert a világ juharszirup-ellátásának 71-72 százalékáért felel Québec, így gyakorlatilag az általuk megszabott ár a világpiaci árral egyenlő. Ráadásul ezt megtehetik, ugyanis a globális kereslet is nő.

Kanada juharszirup-termelése (millió gallon):

Statistic: Maple syrup production in Canada from 2008 to 2018 (in million gallons)  | Statista
Find more statistics at Statista

A kartell a szabad piac ellen

A fenti megoldás első olvasatra jó ötletnek tűnik, sőt sok helyi termelő teljes mellszélességgel támogatja is.

Amióta az árszabályozás megtörtént (nagyjából 15 éve),

  • megduplázódott a juharszirup exportja,
  • háromszorosára ment fel az ár,
  • és csak Québecben félmilliárd dolláros piaca lett a szektornak.

Azonban a rendszernek ellenzői is vannak, akik szabad piaci működést szeretnének. Ők azzal érvelnek, hogy szeretnének azzal üzletelni, akivel szeretnének, és képesek lennének nagyobb profitot elérni a kartell nélkül.

Ennek megfelelően lassan létrejött egy juharszirup-feketepiac, ahol a termelők tartományon túli vevőknek adták el a kvóta feletti termést, ahelyett, hogy azt beszolgáltatták volna a juharszirup-tartalékba.

Kanada kedvenc édesítőszere a juharszirup Forrás: foodcollection/Photocuisine / Fleurent, Christine/Christine Fleurent

Mindkét fél álláspontja védhető, és a mai napig nincs általános igazság. A juharszirupkartell azt állítja, hogy a termelők 80 százaléka támogatja őket, míg az ellenzők azt állítják, hogy a termelők 90 százaléka szabad piacot szeretne.

Ki kell emelni, hogy a juharszirup hozama igencsak ingadozó lehet, időjárási tényezők mellett betegség is támadhatja a fákat.

A tartományi szabályozás azonban egyértelműen fogalmaz az exkluzív eladói joggal kapcsolatban, ami kimondja, hogy minden csepp juharszirup hozzájuk tartozik.

Emiatt az azzal való kereskedés más csatornán illegális.

Azonban az ellenségeskedés odáig fajult, hogy volt olyan időszak a 2010-es évek elején, amikor 2 hét alatt három gyújtogatás is történt a Szervezethez köthető emberek birtokain. Bármennyire is furcsa, ennél súlyosabb bűntények is történtek a juharszirup miatt.

Történelmi lopás

Bármennyire is hihetetlen, Québec állam legnagyobb lopási ügye is a juharsziruphoz köthető, sőt jelenértéken számolva, a kanadai rekord is ez.

2012. augusztus 24-én egy bűntény helyszínére riasztották a rendőröket Québecben, ugyanis valaki betört a szövetség raktárába.

Fontos tudni, hogy egy jól eltervezett és kivitelezett rablásról volt szó. A hordók gyakorlatilag ugyanolyanok, emiatt könnyen hamisíthatóak, és azokon ráadásul vagy nem volt, vagy könnyen hamisítható azonosító volt.

Így, mint később kiderült, 9561 hordó juharszirup tűnt el, összesen 18 millió dollár értékben.

Az ügyet 250 nyomozó próbálta felgöngyölíteni, amelyben végül egy ötfős hálózatot sikerült elfogni. Mint később kiderült, a hordókat egy másik raktárba szállították, az abban lévő juharszirupot kiszivattyúzták, vízzel megtöltötték, majd visszacsempészték a raktárba.

Ennek a módszernek köszönhetően a nyomozók hónapokig csak a kár becslésével és a hordók ellenőrzésével voltak elfoglalva.

A termelők egy része a kartell ellen van Forrás: Mint Images/© Mint Images/Tim Pannell/Tim Pannell

A csalás 2011-12-ben történt, amit végül egy leltár buktatott le.

A bíróság 2017-ben három embert ítélt el, Richard Vallieres, az értelmi szerző 8 év börtönt kapott, míg Raymond Vallieres és Etienne St-Pierre két évre került rács mögé. Emellett jelentős, összesen 10,7 millió dollárnyi bírságot is kiszabott rájuk a bíróság.

A cikk a Bloomberg (1,2), a Vice, a Globe and Mail (1,2), a The Atlantic, a The Star és a Vanity Fair írásai alapján készült.