Viharban is rekordot ért el a Huawei

huawei mwc 2019
Vágólapra másolva!
Miközben a Huawei az elmúlt hónapokban folyamatos politikai össztűznek volt kitéve, a vállalat üzleti tevékenysége úgy szárnyalt, mintha mi sem történt volna. A kínai technológiai óriás tavaly közel 20 százalékos növekedés mellett először lépte át a 100 milliárd dolláros bevételt.
Vágólapra másolva!

Tavaly a Huawei bevételei 19,5 százalékkal 100 milliárd dollár fölé emelkedtek. A kínai vállalat történetében először fordult elő 100 milliárd fölötti eredmény, ráadásul épp olyan időszakban, amikor a cég komoly ellenszeleknek volt kitéve – írja a CNBC.

Jüanban számolva a 721,2 milliárdos (pontosan 107,13 milliárd dollár) bevétel mellett a profit 59,3 milliárd jüan volt,

ami az egy évvel korábbi szinthez képest 25,1 százalékos növekedésnek felel meg. Bár a bevétel gyorsabban bővült, mint 2017-ben, a nyereség erősödése enyhén lelassult.

A tavalyi növekedés legfőbb motorja a fogyasztói üzletág volt, ahol a bevétel 45,1 százalékkal 348,9 milliárd jüanra erősödött. Ezzel először fordult elő a Huawei történetében, hogy ez a divízió adta az éves bevétel legnagyobb részét.

A támadások ellenére is sikeres maradt a Huawei Forrás: Nikkei

A számoknak pedig igencsak örülhet a Huawei vezetősége, hiszen a cég az elmúlt hónapokban súlyos politikai nyomásnak volt kitéve. Az amerikai kormány például aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Huawei hálózatát a kínai kormány megfigyelésre használhatja. A cég folyamatosan tagadta a vádakat.

Miközben a Huaweit a legtöbb támadás az Egyesült Államokból érte,

a vállalat nem csupán marketinggel, de jogi úton is igyekszik visszavágni.

Ebben a hónapban például a cég beperelte az USA-t, mivel egy törvény megtiltotta az amerikai kormányzati szerveknek, hogy a kínai óriástól vásároljanak. A Huawei szerint ez a jogszabály alkotmányellenes.

Emellett az USA korábban arra szólította fel a szövetségeseit, hogy akadályozzák a Huaweit abban, hogy részt vegyen az 5G-ként ismert új generációs mobilhálózatokban. Míg egyes országok, például Németország, visszautasították Washington kérését, mások, köztük Ausztrália és az Egyesült Királyság, nagyobb óvatossággal kezelik a vállalatot.

Nem egységesek az országok a Huawei korlátozásával kapcsolatban Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a Huawei jelenlegi elnöke, Guo Ping külön kiemelte a közleményében,

a kiberbiztonság és a személyes adatok védelme abszolút prioritást élvez a társaságnál.

Guo emellett a CNBC kérdésére jelezte, a cég bevételei, éves alapon, 30 százalékkal nőttek a januári és februári időszakban együttesen. Az elnök hozzátette, arra számít, hogy a hátráltató tényezők ellenére is összejön idén a kétszámjegyű növekedés.

Lendületes fejlesztések

Az egyes területekre vonatkozó adatok a Huawei által kiadott közleményből kiderült, a Huawei Technologies mindegyik üzletága sikeresen zárta a tavalyi évet, amely során a vállalat számos technológiai innovációt és okos megoldást is bejelentett a piacon. A távközlési (Carrier) üzletág elindította legújabb 5G és SoftCOM AI megoldásait, amelyek a lehető legegyszerűbbé teszik az eszközök használatát és a karbantartását.

A 2018-as év folyamán az innováció olyan területeken is folytatódott, mint a prémium otthoni szélessáv és a Dolgok Internete (IoT),

amely segít a telekommunikációs szolgáltatóknak az új növekedési lehetőségek megragadásában. 2018-ban a Huawei Carrier üzletágának árbevétele elérte a 294 milliárd jüant, amely megközelítőleg egyezést mutat a 2017-es eredményekkel.

Folyamatos fejlődésben a Huawei Technologies Forrás: Imaginechina/Zhou junxiang - Imaginechina/Zhou Junxiang

A Huawei Technologies vállalati üzletágában folytatta a felhő-alapú, a Big Data, a mesterséges intelligencia (MI) és az IoT megoldások fejlesztését, valamint az adatközpontok, a flash tárolók és a WiFi termékek választékának bővítését. Ezeknek a technológiáknak digitális platformba történő integrálásával a Huawei elősegítette az intelligens városok (Smart City), a biztonságos városok (Safe City) és az intelligens campusok építését, valamint előmozdította az ügyfelek digitális átállását a pénzügyi-, szállítási- és energiaágazatban egyaránt. 2018-ban a Huawei Vállalati Üzletágának árbevétele elérte a 74,4 milliárd jüant, ami 23,8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – olvasható a közleményben.

A 2017-ben létrehozott felhő (Cloud Business) üzletág tavaly 160 új felhőszolgáltatást és 140 különböző megoldást indított útjára, valamint partnereivel együttműködésben világszerte 40 szolgáltatási zónát szolgál ki 23 régióban.

A Huawei több mint 6000-re bővítette partnereinek listáját, és aktívan vizsgálja MI szolgáltatásainak használatát 10 fő iparág több mint 200 projektjében.

A Huawei Technologies 2018-ban 101,5 milliárd jüant – teljes árbevételének 14,1 százalékát – fektetett kutatás-fejlesztési tevékenységbe, ezzel megszerezve az előkelő ötödik helyet az EU 2018-as ipari K + F beruházási rangsorában. Az elmúlt tíz évben a Huawei összes K+F ráfordítása elérte a 480 milliárd jüant. A World Intellectual Property Organisation (WIPO) által idén márciusban kiadott hivatalos adatok szerint a Huawei Technologies 5405 szabadalmi bejelentést nyújtott be a szervezethez, amely Európában a második legtöbb volt tavaly.