Fontos bejelentést tett az MNB, miközben januárban is nőttek a bérek

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
Magyarországon folytatódik a dinamikus bérnövekedés, emellett a munkanélküliség és a foglalkoztatás is sorra dönti a pozitív rekordokat. Jó hír az is, hogy a hulladékholdingnál véget ér a számlázási káosz, miközben az MNB pedig rendkívül fontos bejelentést tett.
Vágólapra másolva!

Tovább nőttek a bérek januárban

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2019 januárjában is 10 százalék feletti volt a bérek növekedése (előző év februárjához képest). Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a bruttó átlagkereset 343 500, a nettó 228 400 forint volt.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Varga Mihály pénzügyminiszter a friss adatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a munkahelyek számának bővülésével párhuzamosan a keresetek is nőttek Magyarországon, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdaság növekedési, erősödési fázisban van. Emellett a pénzügyminiszter kiemelte, hogy a versenyszférában a bérnövekedés magasabb volt, mint a közszférában.

Az MNB fontos bejelentést tett

A piaci várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa heti kamatdöntő ülésén nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, de szűkítette a kamatfolyosót.

Illusztráció Forrás: MTI/Balaton József

Az MNB 10 bázisponttal emelte a betéti kamatszintet, csökkenti az FX-swapok volumenét, és új monetáris politikai eszközt vezet be, a Növekedési Kötvényprogramot (NKP). Ezzel megkezdődött a hazai monetáris politika normalizációja.

Megszűnhet a földgázhasználat az EU-ban

Jan Ingwersen, a Földgázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózatának (ENTSOG) igazgatója elmondta, hogy a villamos energiában érdekelt cégekkel együtt közös terveken dolgoznak az ellátórendszerek hosszú távú átalakításáról.

Illusztráció Forrás: AFP/Joe Klamar

Ennek az a célja, hogy az üzemeltetők hozzájáruljanak az uniós környezetvédelmi célokhoz, melyeknek egyik kulcseleme, hogy 2050-re megszüntették a közösség szén-dioxid-kibocsátását. Ez pedig maga után vonná a földgázhasználat megszüntetését.

Komoly sikerek a hazai foglalkoztatásban és munkanélküliségben

Újabb rekordot állított be a magyar foglalkoztatottság és munkanélküliség a KSH adatai szerint.
2018 decembere és 2019 februárja között 4 millió 497 fős volt a foglalkoztatottság. Ez 56 ezer emberrel több, mint egy évvel korábban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Így a foglalkoztatottsági ráta 69,8 százalékra emelkedett. Ez egyben rekord is, ilyenre eddig csak nyáron, 2018 augusztusában volt példa. A munkanélküliség is rekordalacsony szinten van. A 2018 december – 2019 februári időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 168 ezer fő, a munkanélküliségi ráta pedig már csak 3,6 százalék volt.

Több mint 650 milliárd dollárnyi profitot utaltak haza az amerikai vállalatok

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint az amerikai cégek külföldön keletkezett nyereségükből 664,9 milliárd dollárt utaltak haza tavaly, ami jóval felülmúlta az előző évi 155 milliárd dollárt.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/KTSDESIGN

A minisztérium kimutatása szerint a tavalyi utolsó negyedévben a repatriált vállalati nyereség 86 milliárd dollár volt a harmadik negyedévi 101 milliárd dollár után, vagyis a nagyobbik rész az első félévre esik, amikor a naptári évvel megegyező pénzügyi évet záró külföldi leányvállalatok az előző évi nyereség felosztásáról döntenek éves közgyűléseiken.

Véget ér a számlakáosz a hulladékholdingnál

Március végéig - néhány kisebb település kivételével - minden fennmaradt 2017-es és 2018-as számlát kiküld az ügyfeleknek az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.

Illusztráció Forrás: Yuri Cortez/AFP/Getty Images

A hátralék döntő részének feldolgozása már az elmúlt év végén megtörtént, amikor két és fél millió számlalevelet küldött ki a köznyelvben kukaholdingnak nevezett társaság. A fizetési felszólítások összesen mintegy 21 milliárd forintról szóltak, és eddig körülbelül 3800-an éltek a kedvezményes és egyszerűsített eljárással igénybe vehető részletfizetési lehetőséggel.

Alig nőttek az ipari termelői árak

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal az 2019 februárjára vonatkozó ipari termeléssel kapcsolatos ipari termelői adatokat. A hivatal szerint ezek az idei év második hónapjában 2,7 százalékkal emelkedtek.

Illusztráció Forrás: MTI/Bús Csaba

Az árak emelkedését leginkább a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta. A belföldi értékesítési árak átlagosan 5,2 százalékkal nőttek.

Megszűnt az izlandi fapados légitársaság, a Wow Air

Hiába a hét első napjainak reményt keltő hírei, az összeomlás határára jutott izlandi légitársaság, a Wow Air, és végül honlapján jelentette be, hogy beszüntetik tevékenységüket.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Frank Duenzl

A mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztató izlandi cég gépeivel tavaly 3,5 millió utast szállított, és már korábban érkeztek hírek arról, hogy nehéz helyzetbe került a vállalat, de eddig nem volt jele annak, hogy ennyire komoly a baj.

Új ásványvízgyár épül Magyarországon

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Phoenix-Drink Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A várhatóan október végére megvalósuló beruházás során két ásványvízgyártó csarnokot: egy csomagoló és osztályozó, valamint egy előkészítő és töltőcsarnokot építenek. Ezzel egyidejűleg az épületeket teljes gyártósorral is felszerelik, köztük: töltőgépsorral, valamint palackozó és zsugorfóliázó gépekkel.

Profit csökkenésre figyelmeztet a Samsung

Profit warningot adott ki a Samsung. A cég vezérigazgatója jelezte a befektetőknek, hogy az első negyedév eredménye elmaradhat a piaci várakozásoktól.

Illusztráció Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Ennek oka az Equilor Befektetési Zrt. összefoglalója szerint az, hogy az év első három hónapjában az adatközpontok visszafogták a memóriachipek iránti keresletüket, valamint a okostelefonok csökkenő értékesítése is a Samsung-kijelzők megrendeléseinek csökkenéséhez vezetett.

Nevet változtat a Waberer's

A Waberer's International Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján bejelentette, hogy a vállalatcsoport korábbi tulajdonosa, Wáberer György március 26-án keltezett értesítésében hivatalosan is felmondta a névhasználatot, így a 3 éves felmondási idő szerint a jelenlegi név csak 2022. március 26-ig használható.

Wáberer György Fotó: Polyák Attila - Origo

Robert Ziegler, a Waberer's vezérigazgatója szerint a névváltoztatás már régóta esedékes volt, és rendelkezésre állnak azok a tervek, amelyek biztosítják a zökkenőmentes és alacsony költségek melletti átállást.

Betiltotta az EU a műanyag tányérokat és evőeszközöket

Jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályozást az Európai Parlament (EP), amelyek értelmében 2021-től betiltják azon egyszer használatos műanyagtermékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A strasbourgi plenáris ülésen 560:35 arányban megszavazott, még az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács jóváhagyására váró egyezség értelmében betiltják többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, és ezeket a jövőben kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Óriási pénzt hozott az országnak tavaly a magyar légtér

A Magyarország feletti légi forgalom tíz százalékkal nőtt tavaly, ennek nyomán a repülők irányításából származó bevételek is emelkedtek. Tavaly 35,8 milliárd forint bevétele volt a HungaroControl Zrt.-nek a repülőgépek irányításából.

Illusztráció Forrás: Polyák Attila -Origo

Ennek az összegnek a zöme, hozzávetőlegesen 80 százalékát a magyarországi átrepülő forgalomból keletkezett, a fennmaradó részt a felszálló gépek és a Koszovó feletti magaslégtér irányítása generálta. Az összeg 1,2 milliárd forinttal múlja felül a 2017. évit, ami mintegy 3,5 százalékos növekedést jelent.

Drágult az üzemanyag

A Mol a héten kétszer is emelte az üzemanyagok árát. A 95-ös benzin ára összességében 11 forinttal, a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára pedig 4 forinttal nőtt. Az emeléssel a benzin literje 377 forintra, a gázolaj 389 forintra drágult.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Vasárnap fontos határidőhöz értünk, hiszen lejár a kamarai hozzájárulás megfizetésének határideje. A díjat a vállalkozás székhelye szerinti területi kamara bankszámlaszámára kell átutalni.