Kína és India imádja, az amerikaiak utálják a laborból jött műhúst

Beyond Meat burger vega
Vágólapra másolva!
Az elkövetkező évek egyik legnagyobb kérdése az lesz, hogy mit kezdjünk a hús iránti megnövekedett kereslettel. Ahogyan a világ legnépesebb országai fejlődnek, és Kínában, illetve Indiában stabil középosztály kezd kialakulni, úgy jutnak egyre többen és egyre gyakrabban húshoz. Ennek a megnövekedett igénynek lehetne jó megoldása a laborokban előállított műhús, azonban a nyugati világ nem rajong a termékért.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) szerint 2050-re 73 százalékkal fog megnőni a hús iránti igény, ezt pedig nem biztos, hogy el fogja bírni a jelenlegi élelmezési rendszer. Éppen ezért dolgoznak a kutatók egy új alternatíván. Néhányan a növényi alapú húsokban látják a megoldást, mások a bogarakban, vannak viszont olyanok is, akik laboratóriumban állítanák elő.

Egy friss tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek miként tekintenek a laborban „készült” húsokra. Az eredmények alapján Indiában és Kínában – a világ két olyan piacán, ahol a hús iránti kereslet a leginkább nő – sokkal nyitottabbak a laboratóriumi alternatíva iránt, mint például az Egyesült Államokban.

A University of Bath, a Good Food Institute nonprofit szervezet és a Hong Kong Center for Long Term Priorities 3000 embert kérdezett meg arról, hogy mit gondolnak a laborban előállított húsokról. Az eredmények alapján a kínaiak 59,3 százaléka venne laborból érkező húst, szemben az indiaiak 48,7 százalékával és az amerikaiak 29,8 százalékával.

Ezenfelül az Egyesült Államokban élők 23,6 százaléka biztosan nem vásárolna ilyet, míg Kínában ez az arány csupán 6,7, Indiában pedig 10,7 százalék.

A Vox szerint hasonló eltérés figyelhető meg, amikor a növényi alapú húsokról kérdezték a felmérésben részt vevőket. A kínaiak 62,4 százaléka és az indiaiak 62,8 százaléka szívesen venne ilyen terméket, míg az amerikaiak csupán 32,9 százaléka. Még nagyobb az eltérés azok körében, akik semmiképp nem vásárolnának növényi eredetű húsokat.

Beyond Meat növényi burger Forrás: Beyond Meat

Az Egyesült Államokban a megkérdezettek 25,3 százaléka zárkózik el teljesen az alternatíva elől, míg Kínában csupán a 4,4 százalékuk és Indiában az 5,5 százalékuk.

Az eredmények azért is érdekesek, mert Indiának és Kínának együttesen több mint 2 milliárd lakosa van, ráadásul ezekben az országokban ugrott meg leginkább a hús iránti kereslet. Emellett, míg az Egyesült Államokban a legtöbb húst evő amerikaiak hajlandók a legkevésbé váltani, addig Kínában és Indiában éppen ez a réteg az, amelyik a leginkább érdeklődik iránta.