Ezek a legveszélyesebb munkakörök Magyarországon

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi főosztályának friss adatai szerint a legtöbb baleset Budapesten és Pest megyében történik, főleg férfiakkal és zömmel a gépiparban, feldolgozóiparban. A halálos balesetek száma sem csökken sajnos.
Vágólapra másolva!

A statisztikai meghatározás szerint az számít munkahelyi balesetnek, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

A munkahelyi balesetek ha kis mértékben is, de folyamatosan nőttek az elmúlt 5 évben, a halálos munkahelyi balesetek azonban - a 2015-ös kiugró év kivételével - stagnálnak, évi 78 és 80 közötti esetet jegyeznek fel évente, bár a jelentés megjegyzi, hogy a halálos munkabalesetek esetén akár 30 százalék különbség is lehet a munkabaleseti jegyzőkönyvek feldolgozása szerint és a munkabaleset bekövetkezésének ideje szerint kimutatott munkabaleseti adatok között.

Forrás: Pénzügyminisztérium

A munkabalesetek áttekintése alapján azt láthatjuk, hogy az összes munkabaleset 1,5 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest, és kimagaslóan nőtt a súlyos csonkolásos munkabalesetek száma, 82,6 százalékkal.

Forrás: Pénzügyminisztérium

Az összes munkabaleset legtöbbje Budapesten történt (23 738-ból 4 212 esetben), de Pest megyében Budapest nélkül is magas ez a szám, 2 570 balesettel.

Ez nyilván a fővárosi, illetve pest megyei gazdasági koncentrációval áll összefüggésben. Sok baleset történt még Borsodban, Győr környékén és Fejér megyében, a legkevesebb pedig Nógrádban (458 eset), továbbá külföldön (380).

A gépipar vezet a munkahelyi balesetek terén Forrás: Shutterstock

A balesetek zöme a cégek döntő részét kitevő kkv szektorban történt, a 23 738 esetből 17 029 történt legfeljebb 249 főt foglalkoztató cégnél. Életkor szerinti bontásban a 35 és 54 éves kor között történt a legtöbb baleset (11 465),

itt volt arányában a legnagyobb a halálozás is.

A 23.738 esetből a gépipar vitte a legnagyobb szeletet (4 948 eset), szorosan mögötte a feldolgozóipar következik (4 313),

majd a szállítás, raktározás, posta, távközlés (3 186). A nőket általában kevesebb számban éri baleset, de vannak „női" ágazatok, ahol több nő dolgozik, itt értelemszerűen a nők szenvedtek nagyobb arányban munkahelyi balesetet. Ilyen az igazgatás, oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátás, továbbá némileg meglepő módon a pénzügyi tevékenység és a szálláshely, vendéglátás is. A legkevesebb bejelentés a bányászatból, illetve a nyomozásból, biztonsági tevékenységből érkezett, de a pénzügyi tevékenység is a védettebbek közé tartozik ilyen szempontból.

A mezőgazdaságból 626, az építőiparból 915 munkahelyi balesetről érkezett jelentés.

A teljes jelentés az alábbi címről tölthető le a Pénzügyminisztérium honlapján.