Mi lenne, ha minden legépelt betű után fizetni kellene?

Expensive Chat
Expensive Chat
Vágólapra másolva!
Marc Köhlbrugge, az Expensive Chat készítője arra keresi a választ, hogy milyen hatással lenne az emberek online tevékenységére, ha a beszélgetés során minden egyes legépelt betű után fizetni kellene. A társadalmi kísérlet során egy lista is megtekinthető azokról a felhasználókról, akik a legtöbb pénzt költötték el.
Vágólapra másolva!

Az Expensive Chat egy olyan nyilvános chatszoba, ahol a felhasználóknak minden legépelt betű után 1 centet kell fizetnie. Egyenlőre javarészt reklámok és hirdetések találhatóak a felületen, ahhoz pedig, hogy a legtöbb embert elérjen az üzenet, fel kell kerülni a toplistára.

Azonban ott csak azok szerepelhetnek, akik a legtöbb pénzt költötték el.

Néhány felhasználó már most próbál trükközni. Van, aki például csak egyetlen betűt gépel le, hiszen a chatszobában mindenki választhat magának egy felhasználói nevet, amely ingyenes, egy szemfüles felhasználó pedig abban rejtette el a valódi üzenetét.

Köhlbrugge szerint az egész egy társadalmi kísérlet. A nyilvános chatszobák könnyen kaotikussá vállhatnak, hiszen gyakran rengetegen felhasználó árasztja el az üzenőfalat, sokszor spam tartalmakkal. Így viszont mindenkinek meg kell fontolnia, hogy mi az amit érdemes posztolnia, ezáltal sokkal átláthatóbb lehet a felület.

Persze a kísérleten túl egy sokkal egyszerűbb oka is van annak, hogy Köhlbrugge elindította a platformot.

Saját elmondása szerint úgy érezte, hogy ez egy jó pénzkeresési lehetőség, ráadásul még szórakoztató is lehet. Az Expensive Chat készítője azt is elmondta, hogy folytatják az alkalmazás fejlesztését, a tervek szerint a jövőben sztárokkal is lehet majd chatelni, a pénz egy része pedig jótékonyságra megy majd.