Eláruljuk, tíz év múlva melyik lesz a világ legnagyobb energetikai cége

elektromosság illusztráció
A Chinese electrician installs electrical wires on a pylon near the Xiaowan Hydropower Station in southwest Chinas Yunnan province, 11 September 2009. China Huaneng Group plans to start operation of the first generation unit of its Xiaowan hydropower project in southwestern Chinas Yunnan Province on September 25, state media reported. Huaneng plans to put two of the 24.1 billion yuan (US$3.53 billion) projects generation units into operation this year, Xinhua news agency reported. The project, which features six 700-megawatt generation units, is built on the middle reaches of the Lancang River. Construction started in 2002 and is scheduled to be completed by 2011. Half of the projects electricity output will be transmitted to Guangdong Province, while the rest will be consumed locally.
Vágólapra másolva!
Nagy terveket jelentett be a brit-holland olajipari óriás, a Shell. A Bloomberg arról ír, a cég 2030-ra a világ legnagyobb energetikai vállalatává válna.
Vágólapra másolva!

Piaci értéke alapján, a Shell jelenleg a világ második legnagyobb olajipari vállalata. A 2019. március első napjaiban már 267 milliárd dollár értékűre becsült társaság csak idén 2 milliárd dollárt költött energetikai divíziójának fejlesztésére. A gázipari beruházásoktól éves szinten 8-12 százalékos megtérülést várnak.

Maarten Wetselaar, az energetikai divízió egyik vezetője pedig nem is rejtette véka alá optimizmusát ezzel kapcsolatban.

- mondta egy interjúban Wetselaar. Azt is hozzátette: az energiaüzlet nem azért érdekli a Shellt, amit az elmúlt évtizedekben láttak abból, hanem azért, amit a következő évtizedekben ezen a területen valószínűsítenek.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Long yudan

A nagy olajcégek Európában - a Shell mellett a BP, az Equinor ASA - egyre nagyobb állami és közösségi nyomásnak vannak kitéve azért, hogy adaptálják a tiszta energiákat. Csakúgy, mint a nagy amerikai riválisaik, az Exxon és a Chevron. A Shellnél azt mondják, még mindig a keresgélés fázisában vannak a tiszta energiákat illetően, de úgy gondolják, a következő évek elegendők lesznek arra, hogy az olajvállalatok között az élre törjenek ebben a kérdésben.

Az Equinor vezérigazgatója ezzel egyidejűleg egy houstoni konferencián arról beszélt, az iparág szereplői általában véve nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen.

A cselekvés halogatása nem elfogadható

- tette hozzá Eldar Saetre.

James Sprinz, egy energetikai szakértő, ezen nyilatkozatok alapján kijelentette: év 1-2 milliárd dolláros ráfordítással, a vállalatok saját fejlesztéseivel és kockázati tőkebefektetők bevonásával, a tiszta energia iránti törekvések igen gyorsan az energetikai játéktér legfontosabb célkitűzéseivé válhatnak.