Veszélyes akadályok és milliók várják a sztárlovakat a legendás versenyen

cheltenham festival
Jockey Lizzie Kelly falls from her horse during the Gold Cup race on the final day of the Cheltenham Festival horse racing meeting at Cheltenham Racecourse in Gloucestershire, south-west England, on March 17, 2017. (Photo by Glyn KIRK / AFP)
Vágólapra másolva!
Ma kora délután elrajtol a Cheltenham Festival, amely a brit lóversenysport koronaékszerének számító, négynapos versenysorozat. A szigetország legjobb lovasai és ugrólovai mérik össze erejüket, és idén is nagy küzdelemre lehet számítani az ír és a brit trénerek között.
Vágólapra másolva!

A Birmingham közelében fekvő cheltenhami lóversenypályát még 2015-ben újították fel 54 millió fontért, és a világ egyik legszebb létesítményeként tartják számon.

A brit lóversenyben nincs még egy ehhez fogható találkozó, mindezt pedig az ír-brit rivalizálás, a történelem és az óriási pénzdíjak teszik lehetővé.

Idén is rengeteg látogatóra számítanak a szervezők, hiszen a pénteki kiemelt fontosságú versenynapon, amikor többek között – a Magners Cheltenham Gold Cupot is futják – összesen 80 ezer néző fog izgulni kedvencéért, de a napi átlagnézőszám is meghaladhatja a 65 ezret.

Az idén a nagy öregekre és a feltörekvő sztárokra is kíváncsiak a nézők Forrás: AFP/Glyn Kirk

Keddtől péntekig 28 futamot rendeznek, amelyek között lesznek gát- és akadályversenyek is, ráadásul a cheltenhami pálya az egyik legnehezebb, így minden bizonnyal izgalmas versenyekre van kilátás. Az élvezeti faktort fokozza az is, hogy meglehetősen nagy létszámú futamok is akadnak a négy nap alatt. Kedden például a Grade 3-as Ultima Handicap Chase-be 24 lovat neveztek, de a szerdai Grade 3-as Coral Cup Handicap Hurdle-ben még többen, 26-an állnak rajthoz.

Nem csoda, hogy minden év márciusában a legjobb ugrólovak, trénerek, tulajdonosok és zsokék is jelen vannak Cheltenhamben, mert a trófeák és az elismerés mellett komoly pénznyereményt is haza lehet vinni. Idén négy nap alatt 4.590.000 fontot osztanak ki a versenyzők között, így ez a találkozó ezen a téren is a legértékesebb az egész világon (az ugrató versenyek között).

A 28 futam közül a legtöbben a pénteki Gold Cupra kíváncsiak, amely a versenynaptár második legrangosabb megmérettetése az április 6-i Grand National után.

A verseny összdíjazása idén 625 ezer font lesz.

A hétéves Apple's Jade a mezőny egyik klasszisa Forrás: DPPI/Julian Herbert

Nincs lóverseny fogadás nélkül, ez pedig a kasszáknál is jól látszik. 2016-ban 2,3 millió fontot nyertek a fogadók Cheltenhamben, csak a versenypályán. Van, aki az esélyeseket szereti, mások inkább biztosra mennek, de mindenkinek megvan a saját kedvence, akit a legtöbben már hónapokkal korábban kiválasztanak maguknak.

Az idén várhatóan 300 millió fontot tesznek meg a britek és írek a futamokon. A fogadóhelyeket nem lesz nehéz megtalálni, mivel előreláthatóan 250 bookmaker lesz jelen a fesztiválon.

A fogadók többféleképpen találják meg a lovukat. Van, aki a formát nézi, más a statisztikákra hagyatkozik, de olyan is akad, aki a ló elé helyezi a trénert és a zsokét. A kevésbé tapasztaltak persze nem szokták túlbonyolítani, sokan kedvenc számukra, színükre, vagy csak azért fogadnak, mert szimpatikus a ló neve.

A Gold Cup a második legfontosabb ugróverseny a Grand National után Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Birmingham Live becslései szerint a találkozó 100 millió fontot hoz Gloucestershire megyének (itt található Cheltenham). A fesztivál alatt általában 20 ezer üveg pezsgő és 150 ezer liter sör fogy el, 45 ezer ötórai teát szolgálnak majd fel, a kiszolgálásért pedig 5936 pincér, felszolgáló és 350 szakács felel majd.

A sajtó részéről is kiemelt figyelem kíséri az eseményt, eddig ugyanis majdnem 900 újságíró, televíziós és rádiós regisztrált. Mivel egy rangos találkozóról van szó, ezért a jegyárak sem olcsók. Versenynaptól függően fizethetnek a nézők 230 fontot, de a Gold Cupra már közel ezer fontot kell költeni.

A Ryanair számára is kiemelten fontos a Cheltenham Festival. Számítások szerint ugyanis 20 ezer utas választja majd a légitársaságot, ezen a héten Birmingham és Dublin között 30 extra járatot is indítanak.

Meglepő, de az ír lovak idén is a legfőbb esélyesei a nagyversenyeknek, annak ellenére, hogy az ír lóversenyipar csak feleakkora, mint a brit. A legutóbbi hat Cheltenham Festivalból négynél fordult elő az, hogy több ír győztes volt, mint brit.

A tapasztalatlanabb lovaknak gyakran gondokat okoznak a gátak és akadályok Forrás: Getty Images/Justin Setterfield

A trénerek közötti versenyt is az ír Willie Mullins vezeti, aki már 1988 óta van a szakmában, és eddig 61 győztest nevelt ki. A brit Nicky Henderson áll a ranglista második helyén úgy, hogy az ő pályafutása 10 évvel korábban kezdődött.

Harminc évvel ezelőtt ez a forgatókönyv még távol állt a valóságtól, mivel az 1987-es és az 1988-as szezonban is csak egy ugróversenyt tudott nyerni ír ló, mindkét alkalommal Galmoy a Stayers Hurdle nevű, extrém távú futamban. Később viszont hozták a sikereket az írek, Cottage Rake például háromszor is nyerni tudott a Gold Cupban.

A Cheltenham Festival a sok induló miatt részben a meglepetésekről szól. Minden évben akadnak olyan lovak, amelyek papíron az esélytelenek nyugalmával indulnak, majd váratlanul megnyerik az adott futamot.

Norton's Coin 1990-es Gold Cup-győzelme például 101-szeres pénzt fizetett azoknak, akik hittek benne.

Az idei év sztárlovaival sok szakértő és fogadó számol. Buveur d'Air évek óta uralja a Champion Hurdle-t, az elmúlt két évben nyerni tudott, de idén az élete legjobb formájában lévő hétéves Apple's Jade a fogadók kedvence. A találkozó egy másik csillaga Altior lehet. Ő ugyanis 2016 novembere, azaz első futása óta veretlen, és zsinórban 12 versenyt nyert meg.

A tavalyi év legsikeresebb lova is futni fog a Cheltenham Festivalon. Tiger Roll az után, hogy megnyerte a Grand Nationalt, idén a Cross Country Chase-en, egy brutális versenyen bizonyíthatja be, hogy még mindig a topon van.

Tiger Roll robog a Grand National-győzelem felé Forrás: AFP/Paul Ellis

Számolni kell a tavalyi Gold Cup-győztessel, Native Riverrel is, aki címvédésre készül Richard Johnsonnal a nyeregben. Az aranykupára mellette pályázhat még Thistlecrack és Tom Scudamore, Might Bite, valamint a fogadók két nagy kedvence, Presenting Percy és Clan Des Obeaux. A zsokék közül a fesztiválon kiemelkedően szerepelt eddig Roby Walsh, akinek volt olyan éve, amikor hétszer is nyerni tudott Cheltenhamben, négy nap leforgása alatt.

Az első modern Gold Cup-versenyt 1924-ben futották, akkor a győztes 685 fontot vihetett haza.

Azóta a két világháborút leszámítva csak egyszer halasztották el a futamot, 2001-ben, egy járvány miatt. Ennyi idő alatt rengeteg emlékezetes pillanat született, köztük Arkle 1966-os 30 hosszas győzelme a Gold Cupban, vagy Kauto Star zsinórban negyedik, rekordnak számító King George VI. Chase-sikere, de nem szabad megfeledkezni a remek egykori versenylóról sem, Golden Millerről, aki 1934-ben megnyerte a Gold Cupot és a Grand Nationalt is.