Börtönbe kerül a sztárbefektető

dollár USD zsák pénz
Vágólapra másolva!
Egy bostoni brókert, Raymond K. Montoyát, aki az RMA Strategic Opportunity Fundot kezelte, 14 és fél év börtönbüntetésre ítéltek, mert becsapta az ügyfeleit.
Vágólapra másolva!

A most 70 esztendős hegde-fund menedzser 2009-2017. között folyamatosan arról tájékoztatta az ügyfeleket, hogy az alap, amelybe befektették a pénzüket, jól teljesít, miközben ennek éppen az ellenkezője volt igaz.

Ráadásul állítása szerint 4 milliárd dollárt kezelt az általa irányított befektetési alap, miközben a valóságban mindössze 150 millió dollárról volt szó.

A Chef Investment Officer cikke szerint Montoya azt ígérte a nála befektetőknek, hogy az alap tőkéjéből kötvényeket és részvényeket vásárol, ám erre a célra csak az alaptőke kis hányadát használta fel. A pénz többi részéből a saját életvitelét, illetve a fia jelzáloghitelét finanszírozta.

Forrás: 123rf.com

Az eset külön pikantériája, hogy Montoya nem csak idegeneket vert át, hanem ügyfelei között voltak a saját családtagjai, rokonai és barátai is.

Nem ez volt egyébként az első eset, hogy szembekerült az igazságszolgáltatással, korábban ugyanis értékpapírokkal való csalás miatt polgári peres eljárásban már elítélő határozatot hozott ellene egy amerikai bíróság.