Mindenki céget akar alapítani

mobil telefon mobiltelefon kkv kisvállalkozás számítógép laptop
Businessman talking on cell phone in office.
Vágólapra másolva!
Tovább erősödött a cégalapítási kedv 2019-ben is, 5100 új cég indult az év első 2 hónapjában.
Vágólapra másolva!

„Úgy tűnik, idén újabb cégalapítási hullámmal indul az év, a januári és a februári cégalapítási értékek több mint 10 százalékkal haladják meg az előző évi átlagot" – nyilatkozta az adatok láttán Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Optimista szemmel nézve úgy tűnik, hogy a növekvő gazdasági teljesítmény egyre több cégalapítást indukál. Kicsit szkeptikusabb értelmezésben viszont azt is látni, hogy a cégek száma összességében még mindig csökken.

Forrás: Opten

Hosszabb időszakot vizsgálva az látszik, hogy 2015 óta növekszik a cégalapítások száma Magyarországon, de a növekedés évi 3-4 százalék körül mozgott csak.

A mostani 10 százalékos ugrás újszerűnek tűnik, ugyanakkor még nem biztos, hogy állandósul egész évre.

A február hagyományosan erős hónap a cégalapításokban, mert sok év eleji terv addigra realizálódik Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

A januári cégalapítási érték jóval magasabb az előző évek januárjaihoz viszonyítva, de a február már jobban illeszkedik a trendbe. A szezonalitást vizsgálva érdekes módon az látszik, hogy február hagyományosan erős hónap. Vélhetően ebben az is benne van, hogy az év vége környékén született üzleti tervek csak február környékén realizálódnak cégalapításokban.

A cégtörlések száma azonban még mindig jóval magasabbak a cégalapítási számoknál, továbbá a cégtörlések még a cégalapításoknál is jobban emelkedtek.

A cégtörlések száma 25 százalékos emelkedést mutat az előző évi átlaghoz képest, ami azért is nagyon meglepő, mert a cégtörlések az elmúlt években már csökkenőben voltak.

Ugyanakkor a magas cégtörlési szám vélhetően nem fog állandósulni egész évre. A szezonalitást vizsgálva, mind a január, mind a február kiugró értékeket szokott hozni, elsősorban a végelszámolásoknak köszönhetően. Tehát sok cégtulajdonos az év eleji időszakot preferálja cégének szabályos megszüntetésének megkezdésére.

Forrás: Opten

Forrás: Opten

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) februári értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Hajdú-Bihar, Vas és Veszprém megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye produkálta.