A Netflix sem tudta elpusztítani az utolsó videokazetta-kölcsönzőt

Horizontal
(FILES)A Blockbuster video rental store is shown in this March 11, 2005 photo in Miami, Florida. Ailing US video rental company Blockbuster said on September 23, 2010 that it has filed for bankruptcy protection while it tries to restructure its business to focus on digital distribution.The company said it reached agreement with a group of creditors on a plan to bolster its financial position as it tries to turn around its business which has been undercut as technical advances, especially in digital video-on-demand. AFP PHOTO/ Robert SULLIVAN / AFP PHOTO / ROBERT SULLIVAN
Vágólapra másolva!
A Blockbuster nevű videokazetta-kölcsönző franchise 15 évvel ezelőtt a csúcson volt. Akkoriban az Egyesült Államokban 9 ezer üzlet állt a filmrajongók rendelkezésére, azonban a digitális világ beköszöntével gyorsan összeomlott a birodalom. Jelenleg már csak két Blockbuster-üzlet működik a világon, és ebből is az egyik hamarosan örökre lehúzza a rolót. A világ utolsó Blockbuster tulajdonosa viszont nem tervezi a bezárást, ráadásul meglehetősen jól megy neki az üzlet.
Vágólapra másolva!

A világ utolsó előtti Blockbuster-boltja ebben a hónapban szünteti be örökre a videokazetták kölcsönzését, de az egykoron 9 ezer egységgel büszkélkedő franchise hálózat utolsó bástyája még állva marad az Egyesült Államokban, Bend városában.

Ezzel igazán egyedülállóvá válik a kölcsönző, amely egy, a kis kedvencek hamvasztására szakosodott krematórium mellett található az autópálya közelében.

A Blockbuster gyors hanyatlása a digitális streaming korszak számlájára írható, hiszen a Netflix, a Hulu és az Amazon Prime megjelenése után drasztikusan visszaesett az előfizetőik száma.

Azonban úgy tűnik, a változások teljesen elkerülték a bendi egységet, amely továbbra is remekül működik. Jelenleg 4 ezer előfizetőjük van, és elmondásuk szerint minden nap újak csatlakoznak.

Az ügyfeleik egy része turista, aki a nosztalgia miatt több órát utazik azért, hogy kazettát kölcsönözhessen ki a Blockbusterben. Részben emiatt, valamint az üzletben különböző emléktárgyak is kaphatóak, mint sapkák, pólók, bögrék és hűtőmágnesek. A tulajdonos franchise engedélye, amelyet a Blockbuster új tulajdonosával, a Dish Networkkel írt alá, ráadásul még sokáig érvényes.

Illusztráció Forrás: AFP/ImageForum/Robert Sullivan

A kazettakölcsönzésen túl a bendi bolt a közösséget is összehozza, és nemcsak a filmek, illetve a nosztalgia miatt, hanem például a helyi gazdaságra gyakorolt hatása miatt. A 10 Barrel Brewing nevű lokális sörfőzde például egy saját sört is készített az utolsó Blockbuster számára, amelyet egy különleges estén az üzletben szolgáltak fel az előfizetőknek.

A város polgármestere, Sally Russel, a New York Timesnak elmondta, hogy azért lehet ilyen sikeres a Blockbuster Bendben, mert egy kicsi közösségről van szó, ahol a legtöbb embernek nincs hozzáférése a streameléshez elengedhetetlen internetsebességhez, ezért sokan továbbra is kitartanak a jól bevált kölcsönzés mellett.

Russel szerint olyan a bolt, mint a bakelitlemez, amely manapság újra divatba jött, és hirtelen mindenki azon szeretné meghallgatni a zenéit.

Hozzátette: abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy valami régi és elfeledett dolgot hozhatnak megint divatba, és ráadásul mindez csak náluk lehetséges.