Mennyi aranyat és ezüstöt érdemes tartani?

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
Ahogy az Egyesült Államokban egy időre leállt a kamatemelés, nem csupán a részvénypiacokon érezhetők a jegybanki politika hatásai. A nemesfémek területén is izgalmas folyamatok tapasztalhatók, főleg hogy rég nem látott vételi jelzés érkezett az ezüst piacáról.
Vágólapra másolva!

Bár az aranyat és az ezüstöt gyakran egy lapon említik, a két nemesfém között befektetési szempontból is jelentős különbségek vannak. Az egyik ilyen eltérés az ár. Míg az arany unciánként 1300 dollár körül forog, addig az ezüst unciánkénti ára mindössze 15 dollár. Más szóval, fél unciányi arany árából 40 unciányi ezüstöt lehet kapni a piacon.

A másik eltérés, hogy

a befektetők sokszor kevésbé fémként, inkább fizetőeszközként tekintenek az aranyra, miközben az ezüstöt az iparban sokkal szélesebb körben használják föl.

Ebből az következik, hogy ha valaki ezüstöt vásárol, nem érdemes arra számítania, hogy annak árfolyama feltétlenül együtt fog mozogni az aranyéval.

Támogató környezet

Ezt jól mutatja az is, hogy az ezüst ára az elmúlt öt év távlatában közel 25 százalékot gyengült, míg az arany ezen az időtávon nem mozdult el érdemben. Ez elsősorban annak tudható be, hogy az ezüst sokkal nagyobb pofonokat kap, ha a befektetők elkezdenek aggódni a világgazdaság lassulása miatt.

Az arany eközben az egyik leghagyományosabb menedékeszköz, vagyis a fokozódó kockázatok és félelmek közepette inkább a drágulására lehet számítani.

Mindazonáltal az jól látszik, hogy az elmúlt öt évben mindkét fém alulteljesítő volt a szélesebb részvénypiaccal szemben.

Kedvező helyzetben vannak a nemesfémek Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Pavel Lisitsyn

Ezzel együtt a befektetési szakemberek továbbra is azt tanácsolják, hogy érdemes olyan nemesfémeket tartani a portfóliókban, mint az arany, az ezüst, a platina vagy a palládium. A legtöbben két okból veszik be a fémeket a befektetéseik közé. Egyrészt fedezékként, ha a kockázatos részvények elkezdenek nagyokat esni. Másrészt, mert sokan jó alternatíváknak tartják őket a devizákkal szemben, melyek túl nagy mozgásokat képesek produkálni a jegybanki kamatdöntések hatására.

Most pedig még az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is olyan politikára váltott, amely megtámogatja a fémek iránti étvágy növekedését.

A Fed ugyanis várhatóan egy ideig nem fog tovább szigorítani, vagyis a piacokat támogató hangvétel mellett nem kell amerikai kamatemelésre számítani a közeljövőben. A fémek pedig komoly haszonélvezői lehetnek ennek a politikának – mondta Mike McGlone, a Bloomberg Intelligence nyersanyagstratégája.

Vételi jelzés érkezett

Az ezüst azonban most még szebben is csillog, mint az arany. A nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Blanchard elemzői ugyanis rámutattak,

az arany/ezüst ráta, amely a két nyersanyag árfolyamának viszonyát mutatja, a 85-ös szinten áll jelenleg, ami igen erős vételi jelzés az ezüst piacán.

Történelmi összevetésben ugyanis csak igen kevés olyan eset volt, amikor a ráta fölment a 80-as szint fölé.

Az ezüst unciánkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az arany- és ezüstbefektetések követésére az egyik legjobb mód a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vizsgálata. Az arany területén kiemelkedik 33 milliárd dollárnyi eszközt kezelő SPDR Gold Shares ETF, míg az ezüstnél a közel 5 milliárd dollárnyi eszközt magában foglaló iShares Silver Trust az egyik legfontosabb alap. Ezzel párhuzamosan külön izgalmas figyelni a bányacégekbe fektető alapokat, melyek szintén jól mutatják, milyen trendek mennek végbe az iparágban.