Óriási a pánik, Európába induló utasok is Thaiföldön ragadtak

Bőrönd poggyász repülőtér reptér carousel csomaglopás
Thailand,Bangkok,Suvarnabhumi Airport,Baggage Carousel
Vágólapra másolva!
Rengeteg utas ragadt Thaiföldön, Bangkokban, miután a tegnapi fegyveres incidens miatt Pakisztán lezárta légterét a járatok előtt. Ahogy az Origo megírta, Pakisztán lelőtt kettő, a légterébe behatoló indiai harci gépet. Az ügy előzményeinek ismeretében, nem meglepő, hogy India és Pakisztán fagyos viszonyának hirtelen elmérgesedése, hosszan tartó fegyveres konfliktussal fenyeget. Ennek első polgári kárvallottjai már meg is vannak a bangkoki reptéren rekedt utazók személyében.
Vágólapra másolva!

Utasok ezrei kerültek nehéz helyzetbe, miután a thaiföldi légitársaság törölte több mint tucatnyi, Európából Thaiföldre, vagy onnan a kontinensre tartó, Pakisztán légterén át közlekedő járatát. Az ország ugyanis a szerdai incidens óta zárva tartja légterét a polgári gépek előtt.

A járattörlések Európa legnagyobb városait érintik. Londoni, müncheni, brüsszeli, párizsi, zürichi, bécsi, koppenhágai, oslói, frankfurti és római járatok, mindkét repülési irányban, érintettek a járattörléssel a thai légicég közleménye szerint.

A hírek szerint az utasok többsége még mindig alternatív megoldások után keresgél a bangkoki Suvarnabhumi Nemzetközi Repülőtéren. A thai légicég járatainak többsége egyébként helyi idő szerint éjfél után indul az európai célállomásokra. A reptéri, a turizmust kiszolgáló rendőri csoport egyik vezetője azt mondta, hogy a késő esti órákban

mintegy 5000 utas jelentkezett be felszállásra, többségük a Thai Airways gépeire, de nem tudtak elrepülni.

A thai légitársaság - amely egyébként Pakisztán több repülőterére is üzemeltet Thaiföldről induló járatokat - azt nyilatkozta később, hogy megpróbálnak alternatív repülési útvonalakat találni gépeiknek. A kínai hatóságokkal kezdtek egyeztetésekbe, hogy gépeik csütörtök délután és péntek reggel már azon a légtéren át elindulhassanak Európa fele, írja a CNBC. A cég azt közölte, külön segítőközpontot állítottak fel a Bangkokban rekedt utasaik számára.

Sok társaságot érint légtérzár

Nem csak a thai vállalat és utasaik kerültek nehéz helyzetbe. Számos más cég, például az Emirates, a Singapore Airlines és a British Airways is arról számolt be, új útvonalakat kellett keresniük járataiknak.

A pakisztáni légtérzár miatt szerdán felfüggesztették a dél-ázsiai országba induló, valamint az onnan érkező légijárataikat a Perzsa(Arab)-öböl menti arab országok - közölte az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

Bahrein, Katar, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, illetve Szaúd-Arábia vezetései ugyanakkor bejelentették, hogy a rendes utasforgalmat a pakisztáni légtérzár feloldásával helyreállítják.

A járatstophoz a Saudi Arabian Airlines, a Gulf Air, a Qatar Airways, a Kuwait Airways, valamint az emírségekben bejegyzett légitársaságok csatlakoztak.

A nemzetközi légügyi értesítési rendszer (NOTAM) szerint a légtérzár február 28-ig lesz hatályban.
India és Pakisztán kapcsolata az után vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír állam indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség 45 tartalékosával. A támadás elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoportosulás jelentkezett, de Újdelhi szerint a pakisztáni titkosszolgálatnak (ISI) köze volt a merénylethez.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Photononstop/Eurasia Press

Kasmír hovatartozása okán az ismétlődő határvillongások mellet a két ország között háromszor is (1947-ben, 1965-ben és 1999-ben) háborús konfliktus robbant ki.

India kedden közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. Szerdán három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be.