Leginkább gépekre vágynak most a kis- és középvállalkozások

graboplast Zrt
A győri Graboplast Zrt. tatabányai üzeme (korábbi felvétel).
Vágólapra másolva!
Az előző negyedévi megingást követően megugrott a kis- és középvállalkozások (kkv-k) beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek 78 százaléka tervez valamilyen fejlesztést – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból. A célokat tekintve soha ennyien nem készültek még a gépek, berendezések beszerzésére, megelőzve ezzel a sokáig élen álló informatikai fejlesztéseket. Idén az iparban és a kisvállalkozásoknál várható a legtöbb fejlesztés, emellett szektorszinten erősödött a vállalatalapítási kedv.
Vágólapra másolva!

Beruházási boom várható idén a hazai kkv-k körében. A K&H kkv bizalmi index felmérés eredménye szerint

az előző negyedévben történt esést követően visszakorrigált a vállalkozások beruházási hajlandósága a korábbi magas szintre.

„Jelenleg tízből közel nyolc (78 százalék) vállalkozás tervez valamilyen fejlesztést idén, ami az előző negyedévhez (72 százalék) képest jelentős ugrás, ráadásul ezzel már tartósan egy éve 70 százalék felett van a beruházásban gondolkodó cégek aránya, amire legutóbb 2006-ban volt példa” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv szegmens marketingvezetője.

Forrás: K&H Bank

A célokat tekintve kissé átrendeződött a sorrend, de összességében a top 3 fejlesztendő terület nem változott.

Jelenleg a gépek, berendezések korszerűsítésére fókuszálnak leginkább a cégek, 44 százalékuk tervezi idén ilyen beruházást, ami az index történetében az eddigi legmagasabb arány.

Az eddig élen álló informatikai beruházások a dobogó második fokára csúsztak vissza (36 százalék), miközben a gépjárműpark korszerűsítése (26 százalék) stabilan tartja harmadik helyét.

A gépek, berendezések korszerűsítése sosem szerepelt ekkora aránnyal a kkv-k beruházási igényei között Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A különböző ágazatokat tekintve viszonylag egységes képet mutat a szektor. Az ipari, mezőgazdasági és szolgáltató cégek közel azonos arányban terveznek fejleszteni idén (86 százalék, 82 százalék és 79 százalék), miközben a kereskedelemben ennél visszafogottabb beruházási szándék látható (69 százalék). A cég méretét tekintve jelenleg a kisvállalkozásoknál számíthatunk átlagon felüli arányban (84 százalék) beruházásokra idén, de a mikro- és középvállalkozásoknál is erős a fejlesztési hajlandóság (74-74 százalék).

A felmérés szerint a korábban jellemző 1-2 százalék helyett jelenleg a vállalkozások már 4 százaléka gondolkodik új cég létrehozásában. Emellett a piacbővítési szándék is megfigyelhető a hazai vállalkozásoknál – írja közleményében a K&H Bank.