90 ezer üveg, Kim Dzsongunnak szánt vodkát foglaltak le

diplomacy Vertical This picture from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) taken on February 26, 2019 and released on February 27, 2019 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) arriving at the Dong Dang railway station in Dong Dang, La
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a koreai néphadsereg főparancsnoka.
Vágólapra másolva!
A holland hatóságok a rotterdami kikötőben lefoglaltak 90 ezer üveg vodkát, amelyet nagy valószínűséggel az észak-koreai diktátornak – Kim Dzsongunnak – és tábornokainak szállítottak volna ajándékként.
Vágólapra másolva!

A holland hatóságok a Kim Dzsongun és Donald Trump közötti Hanoiban megrendezett kétnapos csúcstalálkozó előestéjén bukkantak rá a szállítmányra Rotterdam kikötőjében. Az ellenőröknek a Nebula nevű kínai tulajdonban lévő hajó furcsa útvonala szúrt szemet, ezért tüzetesebben is ellenőrizték a rakományát.

Az átvizsgáláskor 3 ezer doboznyi orosz vodkára bukkantak, amelyet a hajó a tervek szerint Kínába szállított volna.

További vizsgálatokkal megállapították, hogy a 90 ezer üveg vodkát minden bizonnyal Phenjanba vitték volna, és nem is Kínába.

Sigrid Kaag, a holland kereskedelmi miniszter kiemelte, hogy az Észak-Korea ellen elrendelt ENSZ-szankciók egyértelműek. Ezek szerint nem engedhetnek át semmilyen luxusterméket a diktatúrának, az alkohol pedig annak számít – fejtette ki.

Kim Dzsongun Forrás: AFP/Kcna Via Kns

Kim köztudottan szereti a luxust. Bizonyos becslések szerint 2011 óta 4 milliárd dollárt költött Kínából importált luxuscikkekre. Más források szerint a rezsim felső vezetése számára szállított áruk teszik ki az ország kínai importjának 17,8 százalékát.