Kiderült, miben jár a csúcson a magyar munkavállalók bizalma

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
Némi megtorpanással ugyan, de tavaly év végén is magas, 68 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index a hazai dolgozók körében. Bizakodásra ad okot, hogy folyamatosan emelkedik azok aránya, akik úgy gondolják, hogy az őket foglalkoztató cég, valamint a pozíció, amelyben dolgoznak még sokáig fennmarad, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös szeptemberi munkaerőpiaci kutatásából. 
Vágólapra másolva!

A tavalyi év hasonló időszakához képest 1, az előző negyedévhez képest 3 pontot csökkent, így az index 68 pontot vett fel decemberben. A BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe alapján

a most tapasztalt visszaesés ellenére is egy emelkedő tendenciáról beszélhetünk.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy az alkalmazottak milyen lépéseket tennének munkahelyük megtartása érdekében, amennyiben az veszélybe kerülne.

A negyedéves jelentésből kiderül, hogy a megkérdezettek körében

94 pontot mértek azzal kapcsolatban, hogy mennyire bíznak a jelenlegi munkahelyük fennmaradásában.

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok Forrás: Shutterstock

A megelőző két évben ez az érték 91, illetve 88 pontot vett fel. Ugyancsak érdemes megemlíteni azt a részmutatót is, amely arra kérdez rá, hogy a munkavállalók mennyire érzik biztosnak a jelenlegi pozíciójukat: 2018 decemberében ez 92, előtte lévő évben 88, míg 2016-ban 84 pontot vett fel. Az újbóli elhelyezkedés esélyével kapcsolatban is emelkedő tendenciát tapasztalunk, mivel a tavalyelőtti 43 és a tavalyi 46 és után 52-re ugrott ez a részmutató.

Annak ellenére, hogy enyhén visszaesett a bizalmi index év végén a korábbi negyedévekhez képest,

a munkavállalók optimizmusa a munkahelyük és a saját pozíciójuk kapcsán rekordmagas.

A férfiak és nők egyaránt 82-82 százaléka úgy érzi, hogy több mint 5 évig megmarad az állása, illetve a férfiak 83 százaléka és a nők 80 százaléka látja biztosnak a saját pozícióját a jelenlegi munkahelyén.

Azok a munkavállalók viszont, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 33 százalékuk szerint a cég meg fog szűnni, 18 százalékuk pedig úgy látja, hogy nincs elég szakember, illetve a cég nem találja meg a megfelelő kollégákat. Közel egyharmaduk (28 százalék) azt jósolja, hogy nagy eséllyel leépítés várható, amelynek során tőle is megválnak; nagyjából ugyanekkora arányban (28 százalék) válaszolták azt az interjúalanyok, hogy saját maguk szeretnének új munkahelyre kerülni, ami a korábbi negyedévhez képest már 3 százalékpontos esést jelent.

Általánosságban elmondható, hogy a demográfiai változók mentén nem történtek jelentős változások az elmúlt évben.