Különleges tonhalhúst dobott a tengerentúli piacra egy Good Catch nevű vegán cég – írja az Élelmiszer Online.
A termék érdekessége, hogy kizárólag hüvelyes zöldségekből és algából készül.
A gyártó ezekkel az összetevőkkel tudta a tonhalhús ízét és állagát a leghűbben reprodukálni.
A készítményt konzervdobozok helyett 3,3 unciás (94 grammos) tasakokban árulják. Darabonként 5,99 dollárért árulják, ami pillanatnyilag nagyjából 1780 forintot ér. Egy 5 unciás (142 grammos) tonhalkonzerv ára az USA-ban 1,6 dollár, avagy 400-500 forint környékén mozog.
A gyártó szerint a műtonhalhús egyik fő erénye, hogy nem büdös, és így közterületen nyugodtabb szívvel lehet elfogyasztani.
Az állatvédők is örülhetnek a termék felbukkanásának, illetve valószínűleg fenntarthatósági szempontból is előnyös a megjelenése.
Tápanyag szempontjából a Good Catch találmányának kalória- és fehérjetartalma nem nagyon különbözik a tonhalétól, és telített zsírt egyik sem tartalmaz. A legjelentősebb eltérés, hogy az előbbiben semennyi higany sincs.
A cég nem az első szereplő az alternatív halhúsok piacán. Egy Atlantic Natural Foods nevű vállalat például már tavaly forgalomba hozta a maga szójalisztből készült mesterséges tonhalhúsát.