Az IKEA most teljesen mást csinál, mint eddig

népszerű márkák galéria, ikea
The logo of IKEA is pictured outside Europe's biggest Ikea store in Kungens Kurva, south-west of Stockholm on March 30, 2016. - Ikea founder Ingvar Kamprad, who built a global business empire with revolutionary flat-pack furniture and dallied with Nazism in his youth, turned 90 today. (Photo by JONATHAN NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
A svéd áruházlánc, az IKEA olyan dologgal próbálkozik, mely jelentősen eltér eddigi üzleti gyakorlatától. Az áruházakban kapható bútorokat elsőként bérelni lehet a cégtől, majd a bérleti időszak végén történne csak meg a tényleges értékesítésük.
Vágólapra másolva!

A Financial Times ír arról, hogy a nagyvállalat elsőként Svájcban vezetné be az új koncepciót, akár már néhány héten belül is, kísérleti jelleggel.

Torbjorn Loof, az Inter IKEA ügyvezetője elmondta, az eddigi üzleti modelljüktől jelentősen eltérő konstrukciót partnereikkel közösen dolgozták ki. Ennek lényege, hogy a vásárlók bérbe vennék a bútorokat, és nem megvásárolnák azokat. A lízing időszakának végén az IKEA saját költségén újítaná fel azokat, és csak ekkor történne meg a hagyományos értelemben vett értékesítésük.

A tervek szerint a bérlés lehetőségét a cég rögtön több termékcsalád elemeire vezeti be a svájci áruházakban.

A cél az, hogy ezzel megnöveljék a termékek élettartamát, és megkíméljék a vásárlókat azok szükségtelen felhalmozásától.

Új koncepciót vezet be az IKEA, elsőként a svájci áruházakban Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Torbjorn Loof azt is elmondta, hogy

a vásárlóknak ezzel egy újabb finanszírozási lehetőséget kínálnak, például az olyan nagy értékű bútorok beszerzésénél, mint például a komplett konyhabútorok.

A vezető szerint, ha az új modellt bevezetik, akkor az a vállalatnál is változatásokat eredményez. Már nemcsak abban lesznek értdekeltek, hogy eladják az adott bútort, hanem abban, hogy mi történik a termékkel a vásárlás után, és hogyan vigyáznak arra használói - tette hozzá.