Fél Hollywood, ezért nem nyert legjobb filmes Oscart a Netflix

Paris Games Week 2017 : Day Three At Porte De Versailles In Paris
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 02: Netflix logo is displayed during the 'Paris Games Week' on November 02, 2017 in Paris, France. Netflix is an American company offering streaming movies and TV series on the Internet. 'Paris Games Week' is an international trade fair for video games and runs from November 01 to November 5, 2017. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Netflix-nek nem sikerült megnyernie a legjobb filmnek járó Oscart, annak ellenére sem, hogy a streaming platform becslések szerint 30 millió dollárt költött a film marketingjére. Ez duplája annak, mint amennyit a stúdiók ilyesmire el szoktak költeni, és kétszerese a film 15 milliós büdzséjének.
Vágólapra másolva!

A sokak által a legjobb film Oscar-díjának legnagyobb esélyese, a Roma helyett, a Zöld könyv vihette haza az arany szobrocskát. A filmet a Los Angeles Times kritikusa szájbarágósnak és sekélyesnek írta le, és bizonyára nem sokan számítottak arra, hogy ekkora sikert ér el a legrangosabb filmes díjátadó-gálán.

A legtöbb filmes magazin egyből levonta a következtetést a Roma bukása után, amelyet egyébként a legtöbb kritikus imádott.

Több újság szerint is a Zöld könyv győzelme jól mutatja, hogy Hollywood félti pozícióját a lármás új jövevénnyel, a Netflix-szel szemben, mert alapjaiban rúgja fel az eddig ismert és betartott szabályokat.

illusztráció Forrás: Getty Images/2017 Chesnot/Chesnot

A The Hollywood Reporter szerint a stúdiók védelmezői egyszerűen nem akarták elismerni, hogy a Netflix a jövő, és emiatt nem adták neki a legjobb filmnek járó díjat. A Deadline újságírója is hasonlóan látja a helyzetet. Hozzátette, hogy a filmipar "nagyon félt " attól, hogy a Netflix esetleges győzelme felborítaná a filmes világ évszázados rendjét. A kritikus szerint: " a legtöbben attól tartottak, hogy a Netflix sikere lavinát indít el és örökre megváltozik az, hogyan és hol nézzük a filmeket".

Miután kihirdették a legjobb film kategória győztesét, érezhetően oldottabbá vált a hangulat a gálán, sokak szívéről nagy kő esett le.

Ted Sarandos, a Netflix tartalmi igazgatója viszont nem búslakodott. Szerinte óriási elismerés az akadémia részéről, hogy egy fekete-fehér, spanyol nyelvű film, eddig nem ismert színészekkel képes volt három kategóriában is nyerni.

A Netflix legnagyobb kritikusai között Steven Spielberg is ott van, aki szerint a streaming szolgáltató nem is versenyezhetne Oscar-díjakért. Spielberg szerint mivel a Netflix gyakorlatilag tévén látható, ezért maximum Emmy-díjra lehetne jelölni az ott vetített tartalmakat. Hozzátette: attól mert egy filmet egy hétig vetítenek három moziban, még nem jelenti azt, hogy Oscar-díjra jelölhető.