Hogyan foglalkoztassuk tovább a nyugdíjba ment munkavállalót?

generációváltás a cégvezetésben, generációváltás, cég, vezető beosztás, fiatal és idős
Vágólapra másolva!
Egy hamarosan nyugdíjba menő olvasó tette fel a kérdést a Hrportál.hu-n, hogy milyen adminisztratív szabályok betartásával dolgozhat tovább a munkáltatójánál nyugdíj mellett is.
Vágólapra másolva!

A nyugdíj igénylésének ma már nem feltétele, hogy a munkavállaló megszüntesse vagy szüneteltesse a munkaviszonyát. Egyetlen feltétel van csak,

a munkáltatónak be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, hogy a biztosítási jogviszony megszűnt.

Amennyiben tehát a munkavállaló idejében jelzi a munkáltatójánál, hogy a nyugdíj mellett is tovább dolgozna a cégnél, úgy nincs egyéb teendő ezzel kapcsolatban, a munkaviszony megszakítás nélkül folytatódhat, már amennyiben a cég alkalmazza a munkavállalót nyugdíjasként is.

A nyugdíjba készülő munkavállalót ma már megszakítás nélkül alkalmazhatják a cégek, a nyugdíjba lépést követően pedig adókedvezmények járnak utánuk Forrás: Shutterstock

Erre pedig ösztönzik is a munkáltatókat a nemrég bevezetett változások:

a munkáltató a bruttó fizetés után 19,5 százalékos szociális hozzájárulást, továbbá 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást takarít meg, a munkavállaló pedig a 15 százalékos személyi jövedelemadón kívül mindent.

Ha a munkáltató mégsem kívánja foglalkoztatni a munkavállalót nyugdíjba menetel után, akkor a friss nyugdíjas egészen biztosan talál munkát a munkaerőpiacon, mert a két éve rekordokat döntögető munkaerőhiány és az új adókedvezmények miatt rengeteg cégnél keresnek kifejezetten nyugdíjasokat, illetve a nyugdíjas szerencsét próbálhat a nyugdíjas szövetkezeteknél is, ahol szintén a nyugdíjasok cégeknél történő munkavégzése a cél.

Ekkor az eddigi munkáltatóval a legcélszerűbb közös megegyezéssel megszüntetniük a munkaviszonyt - írja válaszában Farkas András nyugdíjszakértő a Hrportál.hu-n.