Talán megúszhatja a legrosszabbat a világgazdaság

jóslás hangulat befektetés tőzsde kilátás jövő meglepetés
Vágólapra másolva!
A világgazdaság lassulása talán már elérte a leggyengébb pontot, és a következő időszakban jöhet egy szerényebb, de stabil növekedés – véli a Goldman Sachs amerikai nagybank vezető közgazdásza. A recesszió félelem nem múlt el teljesen, de van rá esély, hogy a legrosszabb mégsem következik be.
Vágólapra másolva!

Bár a világgazdaság növekedése kitartóan gyenge, a Goldman Sachs februári indikátora alapján mégis meghaladja a decemberi és a januári szinteket. Ez azt jelenti, hogy a kilátások több ponton is enyhén javultak, vagyis a nagybank szerint lehetséges, hogy a globális gazdaság elkerüli a további lassulást, és ezzel a recessziót – írja a Bloomberg.

Vannak olyan enyhe optimizmusra okot adó tényezők, melyek alapján úgy tűnik, a növekedés erősödésnek indulhat a jelenlegi szintekről

– foglalta össze az eredményt a bank vezető közgazdásza, Jan Hatzius. A Goldman legfrissebb prognózisa szerint 3,5 százalékos lehet a globális gazdaság 2019-es bővülése, azonban ezt még mindig fenyegetik lefelé ható kockázatok.

Hangulatok és jóslatok

Az egyes piacok tekintetében a Goldman kitartóan pozitív maradt a kockázatos eszközökkel kapcsolatban, noha kiemelték,

az emelkedési potenciál valószínűleg gyengül, ahogy a piaci szereplők egyre jobban félnek egy esetleges recessziótól.

Ezzel párhuzamosan a banknál a kötvényhozamok emelkedése mellett az amerikai dollár gyengülésére számítanak. Utóbbit elsősorban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lazább politikájával, illetve éppen a világgazdasági növekedés szerény fölpattanásával indokolják az elemzők. Végül a Goldman szakemberei az olajár enyhe emelkedése mellett tették le a voksukat a következő 2-3 hónapra, azonban az év további részében már gyengülést várnak a banknál a fekete arany árfolyamában.

Óvatosan optimista hangot ütött meg a Goldman Sachs Forrás: AFP/Chris Hondros

Hatzius hozzátette,

a növekedés erősödése különösen az Egyesült Államokban valószínűsíthető, ahol a jegybank visszafogta a szigorítási ütemet, vagyis lelassult a pénzügyi kondíciók szűkülése.

Emellett a banknál arra számítanak, hogy a kínai növekedés is fordulatot vehet, vagyis visszatérhet egy erősebb növekedési ráta.

Vannak azonban olyan bankvezérek, akik kevésbé optimisták a jövővel kapcsolatban. A JPMorgan vezetője, Jamie Dimon például jelezte, a cégénél felkészültek a recesszióra is. Dimon közölte, nem jeleznek előre recessziót, de tisztában vannak és aktívan foglalkoznak a fennálló kockázatokkal.

Európa gyengélkedése

A Goldman egyébként Európát találta a leggyengébbnek a világ vezető gazdasági régiói között. A térségben a recessziós kockázatok már Németországot is fenyegetik, és a legtöbb ország növekedése is eléggé vérszegény. A bank vissza is fogta az első eurózónás jegybanki kamatemelésre vonatkozó várakozását, és

most már arra számít, hogy 2019 második fele helyett csak 2020 közepén emelhet kamatot az Európai Központi Bank.

Az amerikai jegybank esetében a Goldmannál úgy vélik, a következő 6-9 hónapban egyre kevésbé várható érdemi lépés (elsősorban kamatemelés) a központi banktól, és ahhoz, hogy az év végéhez közeledve jöjjön egy újabb szigorítás, az infláció és a maginfláció együttes emelkedésére volna szükség.