Egyre aggasztóbb az európai gazdaság teljesítménye

piramisjáték illusztráció
ZOETERMEER - Illustration for fraude of investment trusts, the so called pyramid game, with euro notes in an unstable construction. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
Vágólapra másolva!
A brit jegybank és az Európai Bizottság egyaránt gyenge gazdasági kilátásokról számolt be csütörtökön, újból megerősítve, hogy egyre csak nőnek a félelmek a kontinens gazdasági állapotával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Bár a Bank of England (BoE) nem változtatott a kamatokon – a várakozásoknak megfelelően –, visszafogta a 2019-re vonatkozó növekedési előrejelzését, és

most már csak 1,2 százalékos GDP-növekedésre számít, szemben a korábban jósolt 1,7 százalékkal.

A jelenlegi prognózis a legalacsonyabb számot jelenti 2009 óta.

Leginkább a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok indokolták a visszafogott prognózist, noha a Bank of England szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodással hagyja el az Európai Uniót – írja a MarketWatch.

Kontinentális gondok

A britek azonban nincsenek egyedül a növekedési problémáikkal a kontinensen.

Az Európai Bizottság ugyanis csütörtökön 1,3 százalékra vágta vissza az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzését, ami igen komoly visszafogás a novemberben várt 1,9 százalékhoz képest.

Itt a háttérben elsősorban a vártnál gyengébb német ipari adatok állnak.

A vágásra egyébként a piacok is reagáltak csütörtökön. Az euró a nap nagy részében negatív tartományban volt a dollár ellenében, míg a European Stoxx 600 részvényindex 1,5 százalékot esett, ami a legnagyobb napon belüli gyengülés volt az elmúlt hat hét során.

Újabb élénkítés jöhet az eurójegybanktól? Forrás: Lex Van Lieshout ANP

A Bizottság egyébként továbbra is 0,3 százalékos negyedéves alapú növekedést vár a január-márciusi időszakra, ami azonban nem áll összhangban az üzleti indikátorok által előrevetített adatokkal – mondta Bill Diviney, az ABN Amro közgazdásza.

A vállalatnál úgy számolnak, hogy az eurózóna GDP-növekedése idén csupán 1,1 százalékos – vagy alacsonyabb – lehet.

Mindeközben az Európai Központi Bank (EKB) jelenleg érvényes előrejelzése még mindig 1,7 százalékos, vagyis várhatóan az eurójegybank oldaláról is érik egy vágás.

Élénkítés és lassulás

Emellett az is izgalmas lesz a következő időszakban, hogy az eurójegybank miként reagál majd a gazdasági lassulásra.

A legvalószínűbb opció jelenleg az, hogy az EKB kivár a kamatemeléssel, de azt sem lehet teljesen kizárni, hogy akár újabb ösztönzőkkel kezdi – ismét – támogatni az eurózóna bankrendszerét.

Ha tehát együtt nézzük Nagy-Britannia és az eurózóna gazdaságának gyengélkedését, akkor nem nehéz levonni a következtetést, hogy olyan kockázati tényezőről van szó, amely a világgazdaság egészére is nézve is igen súlyos lehet. A kereskedelmi konfliktusok, illetve Kína lassulása mellett tehát egyre inkább érdemes odafigyelni az európai nehézségekre is.