Az egyetemisták nem akarnak a közszférában dolgozni

METU Budapesti Metropolitan Egyetem
Budapest, 2016. március 17. A Budapesti Metropolitan Egyetem (MET) államilag akkreditált magán felsőoktatási intézmény kör alapú épülete a főváros XIV. kerületében, a Nagy Lajos király út 1-9. szám alatt. Az intézmény korábban - 2016-ig - Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola néven működött. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A magyar egyetemisták fele saját vállalkozásával szeretne sikeres karriert befutni – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

Saját kutatásban vizsgálta a magyar egyetemisták véleményét a pályakezdők lehetőségeiről és a velük szemben támasztott elvárásokról a Budapesti Metropolitan Egyetem. A METU az eredmények értékelésekor korábbi, saját céges partnerei körében végzett felmérésének eredményeit is megvizsgálta – a kutatás azt járta körül, milyen elvárásokat támasztanak a hazai cégek a pályakezdőkkel szemben.

Az egyetemisták szerint

a sikeres karrier felépítéséhez szükséges három legfontosabb készség a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkához való helyes hozzáállás.

A hallgatók közel fele sorolta a sikerhez szükséges tényezők közé az együttműködési készséget, a csapatmunkát és az idegennyelv-tudást is.

A pályakezdők és a cégek velük szemben támasztott elvárásai nagyjából megfelelnek a METU kutatása szerint Forrás: MTI/Róka László

A cégek elvárásai ezzel nagyjából egybevágnak: egy pályakezdő munkatárs esetében a legfontosabb tulajdonság a munkához való helyes hozzáállás, amelyet a precíz munkavégzés és az együttműködési készség követ a listán. Szintén kifejezetten fontos a problémamegoldó készség (82 százalék), a csapatmunkára való alkalmasság (90 százalék) és az új készségek gyors elsajátítása (84 százalék) is.

Az idegennyelv-tudás a cégek csupán 63 százalékának kiemelten fontos.

A megkérdezett hallgatók fele saját vállalkozásban képzeli el a jövőjét, harmada pedig multinacionális vállalatnál szeretne karriert befutni.

A válaszadók 10 százaléka dolgozna kis- és középvállalkozásoknál, 5 százalékuk pedig állami cégnél helyezkedne el a legszívesebben.


Az egyetemisták 40 százaléka szerint egy pályakezdő 5-7 év alatt juthat el karrierje csúcsára. A szakmai siker azonban elsősorban nem fizetésben vagy titulusban mérhető, hanem elismerésben és önmegvalósításban.

Cikkünk a Mediapiac.hu írása alapján készült.