A metropolisz, ahol minden közintézmény megújuló energiákkal üzemel

Melbourn, Ausztrália, város
Yarra River and Princes Bridge with Melbourne city skyline, Melbourne, Victoria, Australia, Pacific
Vágólapra másolva!
Melbourne az első ausztrál nagyváros, amelynek városi közintézményei lényegében kizárólag megújuló energiákkal üzemelnek mostantól - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Melbourne város önkormányzata (a városi tanács) idén január 1-én valamennyi intézményét megújuló energiákra kapcsolta át, és a város szolgáltatókkal kötött szerződései alapján, a jövőben a település stabilan megmaradhat ezen energiaforrások használatánál, derül ki a beszámolókból.

- mondta Arron Wood, a város helyettes polgármestere.

A megújuló energiákat Melbourne több megállapodás keretében veszi, több szolgáltatót. Például, a közvetlen önkormányzati hivatalok mellett a közeli Crowlands nevű óriási szélfarm 13 további önkormányzati intézményt is ellát.

Melbourne önkormányzati intézményei mostantól megújuló energiákkal üzemelnek Forrás: AFP/robertharding/Andrew Michael

Az energiafordulat jegyében a város energiahatékonyabb változatokra cseréli a város mintegy 12 ezer köztéri lámpáját. Csak ezzel az egy lépéssel, a város több mint 1 millió dolláros megtakarítást érhet el évente az energiaszámlán, ha a folyamat júliusban befejeződik.

A köztéri világítás mellett a könyvtárak, iskolák, egészségügyi központok is megújuló energiákkal működnek.

Melbourne városa mellett, Victoria állam is jelentős lépéseket tesz a megújuló fordulat megvalósításáért. A szövetségi állam vezetése célul tűzte ki, hogy 2025-re az energiaigény 40 százalékát megújuló forrásokból elégítsék ki. Az állam területen jelenleg összesen 26 változó névleges teljesítményű szél- illetve naperőmű termeli az energiát, és további 40 áll kivitelezés alatt. Ezek a projektek évente mintegy 6000 új munkahely létrejöttéhez járulnak hozzá az államban.