Trendforduló jöhet a hazai cégalapításokban idén

üzletember, vállalkozás, üzlet, business
Csökken a felszámolások száma
Vágólapra másolva!
Még mindig több a megszűnő cég, mint az új, de 2019-re újra a cégalapítások dominálhatnak az Opten várakozásai szerint.
Vágólapra másolva!

27336 cégalapítás mellett 36348 cégtörlés történt 2018-ban, azaz a cégek száma tovább csökkent a tavalyi évben is.

„A cégek számának alakulásában nem a gazdasági tényezők domináltak, hanem a korábbi évek konszolidációjának eredményét látjuk" – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője. Valójában a gazdaság teljesítménye még növelte is az alakuló cégek számát, és ez igen erősen meglátszott a legmagasabb fordulatszámon futó ágazatokban, mint például az építőiparban.

Forrás: Opten

A megszűnő cégek száma még ugyan jóval magasabb, mint az alakulóké, de a tendencia bíztató. 2019-ben várhatóan a cégalapítások száma megközelíti a cégtörlések számát.

A korábbi évek adatai alapján arra lehet következtetni, hogy 2019-ben várhatóan 29 ezer új cég jöhet létre 28 ezer cégtörlés mellett.

Hosszú évek után 2019-ben a cégalapítások száma megelőzheti a cégmegszüntetésekét az Opten várakozásai szerint Forrás: PhotoAlto/Laurence Mouton

2018-ban 559 ezer társas vállalkozás működött Magyarországon, ugyanakkor ez a hatalmas cégbázis távolról sem jelent homogén halmazt.

A cégek alig 2 százaléka haladja meg az EU-s besorolás szerinti kisvállalkozás kategóriát, tehát számosságban a mikro- és kisvállalkozások alkotják a tömeget.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az egyéni vállalkozók száma évek óta folyamatosan emelkedik. Mintegy 450 ezer egyéni vállalkozó működik ma hazánkban.

Eljárási szempontból egyértelműen pozitívnak tekinthető 2018, ugyanis a felszámolási eljárások aránya visszaesett 16 százalékra. A felszámolási eljárások súlya folyamatosan csökkent az elmúlt években. 10 évvel ezelőtt még 60-70 százalék körül mozgott ez az eljárástípus az összes eljáráson belül. Ez elméletben azt jelzi, hogy a kifizetetlen számlák, járulékok egyre kevésbé dominálnak a megszűnéshez vezető okok kötött. 2018-ban már a teljesen szabályosnak tekinthető végelszámolási eljárásból is több volt, mint felszámolásból. Felszámolásból 5910 db (15,76 százalék), kényszertörlésből 23362 db (62,29 százalék) és végelszámolásból 8231 db (21,95 százalék) fordult elő a 2018-as évben.

A helyzet azonban még távolról sem rózsás.

Az induló eljárások 62 százaléka kényszertörlés, azaz rengeteg a magára hagyott cég.

Vélhetően azért is alacsony a felszámolások száma, mert a csekély megtérülési esély miatt sok esetben nem is jut el addig egy cég, hogy a partnerei felszámolást indítsanak a problémás cég ellen.

Forrás: Opten
Forrás: Opten

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2018-ra vonatkozó értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Zala és Baranya megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Heves megye produkálta.