Milyen jövő vár a szupersztár részvényekre?

Google Posts Large Profits web website 51188220 @nogins
(FILES) Dated 19 August 2004 file photo shows a pedestrian passes a sign marking Google being traded on the NASDAQ Marketsite in New York City. Google reported quarterly profits up over 90 percent, outperforming Wall Street expectations 20 October 20, 2005. Chris Hondros/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY=
Vágólapra másolva!
A tavalyi év egyik legizgalmasabb eseménye az amerikai technológiai sztárvállalatok részvényeinek mélyrepülése volt. Míg 2018 elején ezek a papírok voltak a csúcson, és mindenki igyekezett lecsapni rájuk, az év végére az összes sztárvállalat medvepiaci tartományba csúszott. Vajon 2019-ben felállhatnak a pofonokból a gigászok?
Vágólapra másolva!

Ahogy az amerikai részvénypiacon tavaly beindult a nagy eladási hullám, a technológiai szupersztárokat sem kímélték az ütések. Az úgynevezett FAANG részvények csoportjából idővel mindegyik papír medvepiaci tartományba süllyedt. A FAANG betűszó alatt a Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix, valamint a Google mögött álló Alphabet szerepel.

Ezek a sztárok azonban nem csak 2018 első felének gigászai voltak.

A megelőző évben az Alphabet kivételével mindegyik durván 50 százalékot izmosodott – a Google anyacége is több mint 30 százalékot.

Ráadásul a Facebook 2013 óta, míg az Apple 2010 óta a legjobb évet hozta össze 2017-ben.

Aztán jött a 2018-as felfordulás, melyet csak tetéztek az adatkezelési botrányok, és az ezeket követő hangulat, amely sokkal erősebb szabályozást követelt. Emellett az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktus általában is negatív nyomást helyezett a részvénypiacokra, vagyis megnyílhatott az út a zuhanások előtt. A CNBC elemzése most megvizsgálta, milyen irányba mehetnek az egyes vállalatok 2019-ben.

Facebook

A legnagyobb közösségi média oldal részvénye 25 százalékos mínuszban fejezte be 2018-as évet, ami bőven medvepiaci tartományban van. Az általános értelmezés szerint medvepiacnak azt nevezzük, ha egy papír legalább 20 százalékot gyengül a megelőző csúcsához képest. Mint látni fogjuk, az egész éves teljesítmények tekintetében nem minden részvény árfolyama csökkent ennyit, azonban az év végére az összes FAANG részvény 20 százalékot meghaladó esést hozott össze az őszi csúcsokhoz viszonyítva, vagyis ebből a szempontból mondható általánosnak a medvepiac.

Több fronton is támadás érte tavaly a Facebookot Forrás: AFP/Josh Edelson

A Facebook vezetése azonban tavaly nem csak az árfolyamok miatt foghatta a fejét, de az adatkezelési botrányok miatt is, melyek következtében komoly kritika érte a platform hirdetésalapú üzleti modelljét. Bár a vállalat top vezetőinek már eddig is szembe kellett nézniük az amerikai Kongresszussal, a megpróbáltatásoknak még nincs vége.

Következésképpen az idei év nagy kérdése az lesz a Facebook számára, hogy a hivatalos eljárások mellett mennyire roppan meg a felhasználói bizalom a vállalatban.

Az viszont egyértelműen kijelenthető, hogy a jelenlegi helyzet igencsak sérülékennyé teszi a papírt, vagyis reálisak lehetnek a komolyabb kilengések.

Amazon

Az Amazon 28 százalékos gyengüléssel zárta a tavalyi évet. Az e-kereskedelmi óriás a medvepiac ellenére is folyamatosan terjeszkedik, és Jeff Bezos cége egyre mélyebbre ássa magát olyan területeken, mint az egészségügyi szolgáltatások vagy a média. Eközben a cég újabb fizikai üzleteket nyitott, hogy tovább fokozza a kiskereskedelmi jelenlétét.

A nehézségek ellenére is lendületesen terjeszkedik az Amazon Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ali Balikci

A társaság papírját a tavalyi negyedik negyedévben kezdték ütni a befektetők, ami része volt az általános részvénypiaci gyengülésnek. Mindazonáltal volt egy speciális negatív tétel is, jelesül hogy

az Amazon a vártnál gyengébb előrejelzést tett közzé az ünnepi szezonra vonatkozóan.

A cég papírja több mint 20 százalékot veszített az értékéből szeptember óta.

A jövőt tekintve az Amazon ugyanúgy a szabályozási kérdések középpontjában áll, mint a Facebook. Nemcsak piaci szakemberek és egyes törvényhozók, de maga Donald Trump amerikai elnök is azt szorgalmazta, hogy vizsgálják meg a vállalat gyakorlatát a trösztellenes szabályok fényében. Amennyiben tehát bármilyen komolyabb lépés születik ezen a téren, az igen keményen lehúzhatja az Amazon részvényét, különösen ha a piac egészén továbbra is fennmarad az erőteljes volatilitás.

Apple

Az Apple mindössze 7 százalékos mínuszt hozott össze az év egészére nézve, ami a többiekhez képest nem olyan rossz, azonban a technológiai óriásnak ez volt a leggyengébb éve a 2008-as válság óta. Főleg, hogy ezt megelőzően a vállalat elérte a történelmi léptéknek számító ezer milliárd dolláros piaci értéket is – ezzel az Apple lett az első ilyen amerikai vállalat.

December végén azonban az iPhone gyártója már bőven a benchmark alatt állt, kapitalizáció terén pedig megelőzte a Microsoft.

A technológiai sztárnak tavaly meg kellett küzdenie a bizonytalan eladási számokkal és az okostelefonpiac telítettségével is. Ezt pedig csak fokozta, hogy a hordható technológia és az otthoni eszközök lendülete elég gyenge volt. A cég részvénye a legnagyobb csapást a negyedik negyedéves gyorsjelentés kiadása utáni napon élte meg. Ez részben annak volt betudható, hogy az Apple bejelentette, nem közöl eladási adatokat az egyes termékekre vonatkozóan.

Történelmi csúcsról csúszott vissza az Apple Forrás: AFP/Justin Sullivan

Az Apple mindeközben egészen sikeresen elkerülte a botrányokat és a szabályozói nyomást 2018-ban, de a lassuló növekedés és a bizonytalan jövőkép igencsak megnöveli a papír volatilitásának lehetőségét, és negatív nyomást helyez az árfolyamra. Ez pedig 2019-ben is kitarthat. Különösen úgy, hogy éppen szerdán derült ki,

az Apple visszavágta a bevételi várakozásait, és közölte, az iPhone eladások erősen gyengélkednek a kínai piacon.

Nem meglepő, hogy a hírre nagyjából 7 százalékot esett a részvény árfolyama.

Netflix

A Netflix éves teljesítménye simán lehagyta a többi FAANG részvényt. Bár a papír az év végére belépett a medvepiacra, a 12 hónapos teljesítmény mégis közel 40 százalékos plusz.

Az év legfontosabb híre az volt, hogy a cég elhatározta, többet fog költeni a saját gyártású programokra, hogy hatékonyabban versenyezhessen az olyan nagyágyúkkal, mint a Hulu, az Amazon vagy az HBO.

Ráadásul hamarosan indul a Disney saját streaming szolgáltatása Disney+ névvel, amivel egy újabb erős versenytárs lép be a területre.

Ezzel együtt a Netflix világszerte komoly sikereket ért el tavaly a saját műsoraival, amihez még hozzájönnek a jelentős tartalomfejlesztési megállapodások is.

Fokozza a versenyt a Netflix Forrás: 123rf.com

A teljes kép tehát eléggé kedvező lenne, azonban van egy fontos és veszélyes probléma. A Netflix ugyanis elképesztő lendülettel égeti a készpénzállományát, és ha ez 2019-ben is folytatódik, akkor az már súlyos kihívást jelenthet a részvényárfolyamra nézve is – amellett, hogy egyre sérülékenyebbé válik a cég egésze.

Alphabet (Google)

A Google mögött álló Alphabet lényegében nullás évet zárt, csupán kevesebb mint 1 százalékot gyengült a tőzsdén az elmúlt 12 hónapban.

Bár a Facebookhoz viszonyítva az Alphabet elég sikeresen jött ki a botrányokból, a vállalatot sem kerülték el az adatkezelési és moderálási viták, és a vezetésnek itt is a Kongresszus előtt kellett felelnie a vádakra. Ehhez jött még, hogy munkavállalói oldalról is érték támadások a céget, miközben az Európai Unió trösztellenes szabályozói súlyos büntetéseket szabtak ki a társaságra.

Kihasználhatja az előnyét az Alphabet a tavalyi esések után Forrás: AFP/Josh Edelson

Mindezek ellenére az Alphabet bevételei kitartóan erősödtek, de az sem mellékes, hogy

a Google mellett az olyan területek is szépen teljesítettek, mint az önvezető autókban utazó Waymo leányvállalat.

Az Alphabet az egyetlen olyan cég a listáról, mellyel kapcsolatban a CNBC elemzése nem fogalmaz meg különösebb negatív véleményt 2019-re. A tavalyi minimális veszteség tehát végül előnyt jelenthet idén a Google anyacége számára a többi FAANG papírral szemben.