Lassult az ipari termelői árak emelkedése tavaly novemberben

grafikon, emelkedés
Erősödik az európai kiskereskedelem, némi egyenetlenséggel
Vágólapra másolva!
Tavaly novemberben az ipari termelői árak összességében 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az emelkedés üteme a júliusi 8,4 százalékról negyedik hónapja folyamatosan csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A KSH szerint a belföldi értékesítési árak átlagosan 6,7 százalékkal nőttek az előző havi 8,2 százalékos emelkedés után. A feldolgozóiparban 5,7 százalékosra lassult az emelkedés mértéke az októberi 7,4 százalékról. A több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 9,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten az előző havi kétszámjegyű emelkedés után.

Az árváltozást a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása is befolyásolta - tette hozzá jelentésében a KSH.

Az élelmiszeripar belföldi értékesítési árainak emelkedése ugyanakkor gyorsult az októberi 2,2-ről 2,8 százalékosra, a gyógyszeriparban pedig második hónapja alacsonyabbak voltak az árak, mit egy évvel korábban. A járműgyártásban az átlagosnál alacsonyabb, 4,3 százalékos volt a termelői árak emelkedése, az elektronikai és számítástechnikai gyártóknál pedig a feldolgozó ipari átlagot éppen átlépő 5,8 százalékos.

A tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek átlagosan 4 százalékkal tudták emelni áraikat, míg a nem tartós fogyasztási cikkek 1,9 százalékkal drágultak.

A beruházási javak 4,2 százalékkal drágultak, míg a további feldolgozásra szánt alapanyagok és féltermékek termelői ára 6 százalékkal emelkedett. Az ipari exportértékesítés árai 4,3 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,7 százalékkal nőttek az árak.

illusztráció Forrás: Pixabay

A járműgyártás forintban mért exportárai 2,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a számítástechnikai és elektronikai termékek ára 4 százalékkal, a gyógyszereké 3,1 százalékkal, a vegyipari termékeké 6,1 százalékkal nőtt, az élelmiszerek 1,5 százalékkal drágábban keltek el a külpiacokon.

Tavaly novemberben a forint az euróhoz képest 10,42 forinttal - 3,34 százalékkal -, az amerikai dollárral szemben 18,17 forinttal - 6,84 százalékkal gyengébb árfolyamon forgott, mint egy évvel azelőtt.