A bazsarózsa lehet egy kisvállalkozás kitöréspontja

bazsarózsa
Vágólapra másolva!
Nyugati réspiacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. Nagy befektetést igényel a most telepített 92 ezer tős ültetvény, de a sok éve külföldre szállító magyar vállalkozás joggal alapoz a kiváló hazai klimatikus adottságokra. Minőség, jól feltérképezett lehetőségek és hosszú távú partnerség, ez a kulcs - írja az Agroinform.hu.
Vágólapra másolva!

Varjú Ákos és Csipai Csilla cége 2007-ben csatlakozott egy osztrák partnerükhöz, amely nemrég jelentős beszállítói lehetőséghez jutott, réspiaci zöldségek mellett bazsarózsát termelnek burgenlandi telephelyükön. Ennek bővítéseként szerződtek Varjú Ákosék pár hónapja öthektáros területre 92 ezer bazsarózsatő telepítésével.

A most elültetett tövek idén csak néhány szál virágot hoznak, aztán tövenként hármat, majd 2021-ben tövenként már tízet.

A vállalkozás az eddigi számítások szerint a negyedik-ötödik évtől válhat nyereségessé.

A bazsarózsa itthon kevésbé, de nyugaton nagyon kedvelt virág Forrás: Shutterstock

A májusi kéthetes betakarítási időszak jelent majd plusz munkát a vállalkozás számára, ezt a saját munkaerő foglalkoztatása mellett alkalmi munkásokkal oldják meg, összesen mintegy 100 fő foglalkoztatásával, amihez egy betakarítógépet és egy osztályozó gépet is terveznek vásárolni.

Az itthoni téli hideg jót tesz a gyökértörzs fejlődésének, ezáltal egészségesebb és nagyobb, szebb virágok fejlődnek, mint tőlünk délebbre, vagy éppen Hollandiában.

A bazsarózsa osztályozottan stabilabb piacra és magasabb árakra számíthat Európában, ráadásul a kedvező klimatikus adottságok miatt két-három héttel hamarabb jelennek meg a magyar szabadföldi növények, mint a hollandok.

A bazsarózsa hűthető, ehhez a szolnoki vállalkozásnak megvan a kellő hűtőkapacitása, illetve tárolója.

Varjú Ákos szerint rengeteg a kihasználatlan lehetőség itthon. Számos olyan növénykultúra van, amelyben jó tud lenni hazánk, amihez adott a kiváló klíma, aminek szabadföldi intenzív termesztésében versenyelőnyünk van.

Cikkünk az Agroinform.hu cikke alapján készült, mely részletesebben is ír a témáról.