Ki vesztette tavaly a legtöbbet a leggazdagabbak közül?

Elképesztő gazdagság: nézd meg az iparmágnás 225 millió fontos luxushajóját
Vágólapra másolva!
A Bloomberg ismét összeállította a világ 500 leggazdagabb emberének rangsorát, amelynek tanúsága szerint az USA és Kína közötti kereskedelmi háború, valamint a nemzetközi tőzsdék gyenge teljesítménye miatt tavaly összességében 451 milliárd dollárral alacsonyabb lett a legtehetősebbek vagyona az előző évi ezer milliárdos növekedés után. Több új névvel is lehet találkozni a listán, míg számos korábbi szereplő kiesett a legthetősebbek közül.
Vágólapra másolva!

A legtöbbet a szingapúri milliárdosok gazdagodtak tavaly:

2,5 milliárd dolláros vagyongyarapodásuknak köszönhetően a távol-keleti városállam szupergazdagjai nettó értékben számolva ma már összesen 38 milliárd dollár felett rendelkezhetnek.

Ha személyekre lebontva vizsgáljuk a toplistát, azt látjuk, hogy

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és egyben a világ leggazdagabb embere növelte a legnagyobb mértékben az anyagi javait a múlt évben.

Nettó vagyona 24 milliárd dollárral, 123 milliárdra nőtt. Igaz, az esztendő második felében ő is a vesztes oldalra került: a jelentős tőzsdei zuhanások miatt ebben az időszakban 45 milliárd dollárral apadt a vagyona.

A kínai szupergazdagok összességében ugyan 76 milliárd dollárt vesztettek tavaly, de néhányan közülük mégis csillagászati összegekkel lettek gazdagabbak.

A legsikeresebb kétségkívül a Xiaomi mobiltelefon-gyártó cég első embere, Lej Csün volt, aki 8,6 milliárd dollárral gazdagodott, ő a ranglista második helyezettje Bezos mögött.

A harmadik legnagyobb vagyongyarapodást a világ leggazdagabbjai közül a kínai Colin Huang tudta felmutatni.

Elképesztő gazdagság: egy iparmágnás 225 millió fontos luxushajója Fotó: Douglas Friedman

A legnagyobb veszteségeket az amerikai milliomosok voltak kénytelenek elkönyvelni: anyagi javaik összességében 76 milliárd dollárral értékelődtek le.

Ennek elsődleges oka a rég nem látott mértékű decemberi tőzsdei esés volt.

A legtöbbet Mark Zuckerberg, a botrányokkal tarkított évet maga mögött tudó Facebook alapítója veszített, nem kevesebbet, mint 20 milliárdot.

Ezzel a Bloomberg toplistája szerint jelenleg 53 milliárd dollár felett rendelkezik.

A legtöbb veszteséget elszenvedők között a második helyen található a világ legnagyobb ruházati kiskereskedelemmel foglalkozó cégének, a Zarának és a nyolc másik kiskereskedelmi ruhamárkát birtokló Inditexnek az alapítója és legnagyobb tulajdonosa, a spanyol Amancio Ortega. A harmadik helyezett a német Georg Schaeffler.

De többek között az Alibaba atyja, Jack Ma is a tíz legnagyobb vesztes közé került a múlt évben.

Sokan pedig kiestek a világ 500 leggazdagabbja közül, köztük találjuk Andrej Babis cseh miniszterelnököt vagy az orosz oligarchát, Oleg Gyeripaszkát. Emellett a világ milliárdosai közül tavaly tizenhárman elhunytak, a legismertebb közülük Paul Allen, a Microsoft egyik alapítója.