Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Néhány Samsung készülékről nem lehet letörölni a Facebook alkalmazást

facebook, tenyér
Bizonyos feltételek esetén, egy elhunyt profilja továbbra is aktív maradhat a Facebookon (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A Bloomberg értesülései szerint néhány Samsung okostelefonról egyáltalán nem lehet letörölni a Facebook alkalmazást. Ezekre a készülékekre a közösségi oldal applikációja már gyárilag felkerül, ami nem meglepő, hiszen sok fejlesztőnek van hasonló megállapodása a gyártókkal. Viszont az, hogy a Facebook applikációját nem lehet törölni, sok kérdést felvet a felhasználókban.
Vágólapra másolva!

Nick Winkle az internetet böngészve akadt rá egy fórumra, ahol több Samsung felhasználó arra panaszkodott, hogy a Facebook alkalmazást nem tudja letörölni a telefonjáról. Nick maga is akkoriban vásárolt egy Galaxy S8 készüléket, és 2017-ben még aktív felhasználója volt a Facebooknak.

Winkle azonban egy idő után megunta a Facebookot és szerette volna törölni az alkalmazást a telefonjáról, hogy a cég ne követhesse továbbra is nyomon az internetes tevékenységét.

Ekkor fedezte fel, hogy erre nincs lehetőség, a maximum amit tehet, hogy "letiltja" az alkalmazást, de nem volt benne biztos, hogy ezzel mit ér el.

Winkle-ben felmerült a kérdés, hogy vajon a Facebook akkor is nyomon követi-e a felhasználó internetes tevékenységét, ha az letiltja az alkalmazást, mivel a teljes törlés, amely megoldaná a problémát, nem elérhető.

illusztráció Forrás: Pixabay

Az emberek világszerte egyre gyanakvóbbak a Facebookkal szemben a múlt év adatszivárgási botrányai miatt. Néhányan letörölték profiljukat a közösségi oldalról, mások viszont szeretnének megbizonyosodni arról, hogy ha úgy döntenek, hogy kiszállnak, akkor erre lesz lehetőségük. A Samsung vásárlóinak egy része azt is felháborítónak tartja, hogy a Facebook alkalmazás alapból feltelepítve érkezik a készülékkel.

A Facebook szerint azonban nincs ok aggodalomra, bár ez az elmúlt évek eseményei után nem mindenkit nyugtat meg.

A vállalat szóvivője elmondta, hogy az alkalmazás "letiltása" a törlésnek felel meg, tehát a Facebook azon túl nem tud adatokat gyűjteni. Viszont már az is bőven elegendő, hogy az alkalmazás ikonja ott virít a képernyőn, hiszen folyamatosan ott a kísértés, hogy nyissuk meg.

illusztráció Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Ezt a Facebook is tudja, éppen azért kötnek néhány gyártóval olyan szerződést, amely lehetővé teszi számukra, hogy az alkalmazást ne lehessen törölni. Így egy állandó és örök reklámikon kerül a telefon kijelzőjére, amely vonzza a profillal még nem rendelkező felhasználókat és visszacsábítja azokat, akik megpróbáltak kiszállni a rendszerből.

Nemcsak a Facebooké az egyetlen olyan applikáció, amely gyárilag telepítve van bizonyos készülékeken.

A Samsung Galaxy S9 készülékeken az Egyesült Államokban az Amazon, a Gmail, a Youtube és a Google Play Music is rajta van. A Samsung mellett az LG, a Sony, a Verizon és az AT&T is kötött hasonló megállapodásokat különböző cégekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről