Mutatjuk, mennyivel lett gazdagabb a világ 2018-ban

Man on the airport opening car door Travel Fashion People Traveling Businessman Men Males Back Seat CEO Fashion Model Arrival Corporate Jet Director Politician Working Business Travel Wealth Success Luxury Bright Black Color Business Finance Transportatio
Young well dressed man with sunglasses opening rear door of the black car and holding his smart phone. He looks like a famous musician or other celebrity. Private jet airplane is in the background.
Vágólapra másolva!
Nagyot nőtt tavaly a világ vagyona, a gyarapodás húzóereje pedig az USA és Kína impozáns növekedése volt - írja a Quartz a Credit Suisse's Global Wealth Report alapján.
Vágólapra másolva!

2018 jelentős növekedést hozott a világgazdaságban. A gyarapodás ugyan régiónként eltérő volt, de

összességében a világ háztartásainak vagyona 14 ezer milliárd dollárral nőtt tavaly.

Ez 4,6 százalékos növekedés 2017-hez képest.

2018-ban a világ vagyona így 317 ezer milliárd dollárra emelkedett.

A világ vezető térsége a növekedésben Észak-Amerika, különösen az Egyesült Államok. Itt 6,5 százalékkal,107 ezer milliárd dollárra nőtt a háztartások vagyona. 2008 óta egyébként minden évben emelkedik a felhalmozott anyagi javak mértéke az USA-ban.

Az alábbi táblázat régiónkénti bontásban mutatja a vagyongyarapodás mértékét, valamint annak 1 felnőttre számított mutatóit:

Forrás: Creidt Suisse Global Wealth Databook 2018/James Davies, Rodrigo Lluberas, Anthony Sorrocks

A táblázatból ugyanakkor az is kiolvasható, hogy a vagyon 1 felnőttre jutó 63 100 dolláros átlagától igencsak eltérő mutatókkal rendelkezik a világ számos más földrajzi pontja. A részletesebb adatok megmutatják, hogy ugyanez az érték Észak-Amerikában, Nyugat-Európában, vagy Japánban, Dél-Koreában, lehet akár 100 ezer dollár körül is, míg a világ szegényebb régióiban, Indiában, Afrikában, ennél jóval alacsonyabb. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az elemzők Indiát és Kínát külön "régióként" adták meg összesítésükben, az országok mérete, népességszáma és egyre komolyabb gazdasági teljesítménye miatt.

Az elemzést összeállító közgazdászok szerint a világ vagyoni helyzetét leginkább egy piramisként lehet modellezni. Annak alsó szintjén mintegy 3,2 milliárd ember található, a világ népességének közel 64 százaléka. Ők átlagosan 10 ezer dollárnyi értéket el nem érő javakkal rendelkeznek. Középen állnak, mintegy 1,3 milliárdnyian azok, akik felhalmozása 10 ezer és 100 ezer dollár közötti értéket képvisel.

A csúcson pedig a teljes népesség 9,5 százaléka, 436 millió ember, akik a világ anyagi javainak 84 százalékéval rendelkeznek, azaz mintegy 267 ezer milliárd dollárral.

Az adatokból más érdekességek is kiderülnek. Például az, hogy Kínában a középosztály elképesztő mértékben kiszélesedett, az anyagi javak 48 százalékát birtokolják. Ezzel szemben az USA-ban a gazdagok aránya kiugró. Ott több mint 70 500 embernek van legalább 50 millió dollár értékű vagyona. Az elemzők megjegyzik, hogy a vagyon koncentrációja, ha nem is teljes mértékben, de igazolhatóan nagymértékben együtt jár a politikai hatalom koncentrációjával.

A dollárban kifejezett milliomosok száma egyébként világszerte 42 millió főre tehető.

A Credit Suisse közgazdászai azt is kiemelik, hogy Kínára különösen érdemes odafigyelni a jövőben, amit az előző évtizedek adatsorai támasztanak alá. Ugyanis kevesebb mint 20 év alatt Kína összesített vagyona 3,7 ezer milliárd dollárról 51,9 ezer milliárd dollárra nőtt - a vizsgált időszak növekedési rátája a duplája minden más országénak. Továbbá Kínában nő a legnagyobb mértékben a milliomosok száma. Csak tavaly 186 ezren léptek be ebbe a klubba, kétszer annyian, mint Japánban.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Predrag Vuckovic/Extreme-Photographer

Az elemzők további növekedést várnak a következő években.

Modellezésük alapján a világ háztartásainak vagyona 2023-ra 399 ezer milliárd dollárra nő.

Az összesítés Magyarországot a magas jövedelmű országok közé sorolja, 37 594 dolláros 1 főre jutó vagyonnal, ami lényegesen nagyobb a 2000-es év 12 053 dollárjánál. A magyar háztartások összesített vagyona a világ teljes anyagi javainak 0,1 százalékát teszi ki.