Mit kell nézni az 5 százalékos lakásáfa alkalmazásakor?

építkezés ház lakás otthon házépítés ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK, tetőfedés, tető
építkezés ház lakás otthon házépítés Budapest, 2017.01.05.
Vágólapra másolva!
A jogszabály szerint 2020. január elsejétől megszűnik az ötszázalékos áfa az újépítésű lakásokra. Kérdés azonban, hogyan kell alkalmazni az átmeneti szabályokat. Az Adózóna.hu erre kereste a választ.
Vágólapra másolva!

Egy építőipari cég 2018. november 1. után kapott építési engedélyt. Az ingatlan 2019-ben elkészül. Kérdés, mikor alkalmazhatja-e az 5 százalékos áfát a cég: ha megkapja a használatba vételi engedélyt, amikor a számlát kiállítja, vagy amikor a vevő kifizeti a vételárat.

Alapvetően az a szabály, hogy ha az ügylet még az idén (2019-ben) teljesül, annak áfája 5 százalék lesz.

Bizonyos esetekben ugyanakkor átmeneti szabályokat is lehet alkalmazni. Elvileg az 5 százalékos áfát legkésőbb 2023. december 31-ig lehet alkalmazni, ha teljesülnek a feltételek. Ilyen feltétel, hogy a végleges építési engedély 2018. november elsejéig ki legyen adva, vagy a nem engedélyköteles építkezést ugyanezen időpontig bejelentse az építtető.

Az 5 százalékos áfát - feltételekkel - legkésőbb 2023. december 31-ig lehet alkalmazni Fotó: Kiss József - Origo

Vagyis ha nem sikerül a lakásokat még az idén eladni, de az építési engedély már megvolt 2018 novembere előtt, akkor alkalmazható a kedvezményes kulcs 2020 után is.

Egészen 2023 év végéig. Kérdés az is persze, hogy mikor teljesül az ügylet, azaz az adásvétel. Egy doboz gyufánál egy egyértelmű, hiszen a kifizetés és a birtokba vétel egy időben történik, de egy lakás esetében ez kicsit bonyolultabb. Alapesetben, az tekinthető teljesítési időpontnak, amikor az adásvételi szerződés szerint az eladó hozzájárul a vevő jogának bejegyzéséhez vagy birtokba veszi azt.

Az áfatörvény alapján termékértékesítés az az eset, amikor az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan átadása történik a jogosultnak még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a vevő bocsátotta rendelkezésre. Ez esetben tehát az a teljesítési időpont, amikor az építési-szerelési munkával létrehozott ingatlant az építtető átadja a vevőnek. Ennek kell megtörténnie 2023 végéig az alacsonyabb kulcs alkalmazásához.