Meghalt egy igazi amerikai mágnás

Horizontal BOURSE ECONOMIE ET FINANCES FINANCES WALL STREET PHOTO D'ILLUSTRATION STATUE TAUREAU DRAPEAU NATIONAL
The Wall Street Bull sculpture is seen in the Financial District on December 8, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
Jack Bogle, a Vanguard Group alapítója 89 évesen meghalt. Őt hívták a pénzvilágban az „indexbefektetések atyjá”-nak. Négy évtizede találta ki az indexalapú befektetést, 1974-ben alapította meg a Vanguardot és vezette be a Vanguard S&P 500-as tőzsdeindexbe fektető alapját.
Vágólapra másolva!

Bogle filozófiája alapján

nem egy-egy céget kell megtalálni, amibe érdemes fektetni, hanem meg kell venni egy egész piacot.

Ahogy ő mondta, ne keresd a tűt a szénakazalban, vedd meg inkább az egész szénakazlat. A Kiszámoló.hu által idézett egy másik mondása is hűen kifejezi a filozófiáját: az idő a barátod, az impulzív döntések pedig az ellenségeid. Ne piszkáld a hosszú távú befektetéseidet, és ne aggódj a rövid távú, 2-3 éves kilengések miatt.

A másik nagy érdeme, hogy azt gondolta, nem kell lehúzni a befektetőket évi 2-3-4 százalékos kezelési díjakkal, mert sokkal kevesebb pénzből is lehet alapokat kezelni.

Jack Bogle, a Vanguard Group alapítója Forrás: Getty Images/FilmMagic/Taylor Hill

Eleinte rengetegen gúnyolták, különösen az aktív alapkezelők. Mára azonban az ETF-ek és a passzív befektetési alapok komoly kihívói lettek a drágán kezelt aktív alapoknak. Az általa alapított Vanguard 5100 milliárd dollárt kezel, jellemzően évi 0,01-0,2 százalékos költséggel. Nem is csoda, hogy az aktív alapok folyamatosan háttérbe szorulnak, az elmúlt 20 évben az aktívan kezelt alapok 13,4 százaléka tudott több hozamot felmutatni, mint a passzív alapok.

Paul Samuelson Nobel-díjas közgazdász szerint Bogle forradalmasította a befektetések piacát, újítása a könyvnyomtatás vagy a sajt felfedezéséhez hasonlítható.

Egy nagy ember távozott a pénz világából, rengetegen hálásak neki azért, amit véghez vitt a befektetések területén.