Az év eleje óta már két hitelintézetnél is elérhető az NHP Fix

graboplast Zrt
A győri Graboplast Zrt. tatabányai üzeme (korábbi felvétel).
Vágólapra másolva!
Személyes, helyszíni tanácsadással igazítja útba a beruházási célzatú és rendkívül vonzó kamatú MNB NHP Fix hitel vagy lízing iránt érdeklődő kis- és középvállalkozásokat, mikrovállalatokat és egyéni vállalkozókat a CIB Bank, amely az év első napjaitól hozzáférhetővé teszi a konstrukciót. A K&H Bank is aktív szerepet kíván vállalni az NHP Fix kihelyezésében is, így a gyorsított, 48 órás hitelbírálati folyamat vehető igénybe a 45 millió forint alatti NHP fix kérelmek elbírálására.
Vágólapra másolva!

Már elérhető a jegybank által kidolgozott Növekedési Hitelprogram (NHP) Fix nevű konstrukció a CIB Banknál és CIB Lízingnél, továbbá a K&H Banknál.

Ezzel a finanszírozási lehetőséggel beruházási céljaikat valósíthatják meg a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k), mikrovállalatok és egyéni vállalkozók, nagyon kedvező kamatfeltételekkel.

Az összesen 1000 milliárd forintos keretösszegű program lényege, hogy a Magyar Nemzeti Bank legfeljebb 10 éves futamidejű refinanszírozási hitelt nyújt a pénzintézeteknek annak érdekében, hogy azok kedvező, fix kamatozású hitellel segítsék új beruházások megvalósulását, új eszközök beszerzését.

Szabó Balázs, a CIB Bank Vállalati Üzletágának vezetője szerint az NHP Fix vonzereje főként

a piaci átlagnál jóval alacsonyabb, legfeljebb évi 2,5 százalékos kamatban rejlik, amely akár a tízéves futamidő végéig változatlan marad.

Ráadásul a konstrukció hitel és pénzügyi lízing formájában egyaránt igénybe vehető. Ez utóbbi finanszírozási forma a jegybanki hitelprogram korábbi szakaszaiban is kiugróan népszerű volt: a CIB Lízingnél például a legnagyobb finanszírozott összegű lízingszerződés értéke meghaladta a félmilliárd forintot, de ugyanebben a műfajban sikerült a legrövidebb, mindössze két munkanapos jóváhagyási időt biztosítani.

Az NHP Fix segítségével a kkv-k új gépeket vásárolhatnak kedvező finanszírozási feltételek mellett Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A hitelkérelmi dokumentáció összeállításakor az ügyfelek célzott segítséget kapnak ma CIB-nél, így elkerülhetik azokat a tipikus – jellemzően gyorsan pótolható, adatszolgáltatási hiányokkal összefüggő – hibákat, amelyekbe a jegybanki finanszírozási program korábbi szakaszaiban estek.

Ezáltal felgyorsul és zökkenőmentesebbé válik az elbírálás.

Az önerőből megkezdett beruházás sem kizáró ok: ezt be lehet fejezni NHP Fix hitelből, 60 napig pedig az önerős részek utófinanszírozására is van mód.

A Növekedési Hitelprogram eddigi közel 4 éves időszaka alatt a K&H mintegy 372,7 milliárd forint összegben összesen 6630 db támogatott hitelszerződést kötött, amelyen belül a szerződések döntő többsége új beruházást vagy a kkv-k működéséhez szükséges forgóeszközt finanszírozott.

„Jelenleg folyamatos az érdeklődés az ügyfelek részéről, és napokon belül már az első szerződések is várhatók.

ami azt jelenti, hogy az indikatív banki ajánlat elfogadását követően két munkanapon belül megtörténik az igény elbírálása" – hangsúlyozta Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője.

Az NHP Fix keretében hitel és lízing egyaránt igényelhető a cégek igényeihez és az adott beruházáshoz igazodóan, amelynek alsó határa 3 millió forint, felső határa 1 milliárd forint lehet. Emellett a K&H – a belföldi garancia termékeken felül – két garanciaprogramot is kínál, amelyek kombinálhatók az NHP Fix keretében igényelt hitelekkel. Az Európai Beruházási Alappal kötött megállapodások alapján a COSME program 50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a nagyobb kockázatot jelentő kkv-k 45 millió forint alatti hiteleihez, míg az Innovfin program keretében szintén 50 százalékos garancia nyújtására van lehetőség a kis- és középvállalatok, valamint a legfeljebb 499 főt foglalkoztató cégek számára a K+F, illetve innovatív jellegű beruházásaik megvalósításához, maximum 2,4 milliárd forintos hitelösszegig.