A legrosszabbra készülnek a poklok poklát átélő országban

Horizontal NATURAL DISASTERS TSUNAMI CONSEQUENCES OF A CATASTROPHE EARTHQUAKE HOUSE DWELLING BOAT SHIPWRECK -- AFP PICTURES OF THE YEAR 2018 --

Quake survivors make their way past a washed out passenger ferry in Wani, Indonesia's Central Sulawesi on Octo
-- AFP PICTURES OF THE YEAR 2018 -- Quake survivors make their way past a washed out passenger ferry in Wani, Indonesia's Central Sulawesi on October 3, 2018, after an earthquake and tsunami hit the area on September 28. - Nearly 1,400 people are now known to have died in the quake-tsunami that smashed into Indonesia's Sulawesi island as UN officials warned the "needs remain vast" for both desperate survivors and rescue teams still searching for victims. (Photo by JEWEL SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
Megduplázza a katasztrófahelyezetek kezelésére előirányzott 2019-es tartalékát Indonézia, írja a CNBC. Az országot tavaly különösen sok természeti csapás sújtotta, és sokan tartanak attól, ezek az esmények bármikor megismétlődhetnek.
Vágólapra másolva!

A természeti katasztrófák (vulkánkitörések, földmozgások és a nyomukban kialakuló szökőárak, tűzvészek és hurrikánok) régóta jelentős emberi és anyagi áldozatokat követelnek a világon, ahogy az Origo ezt nemrégiben ebben az összeállításában bemutatta. A Távol-Kelet különösen sokat szenvedett tavaly ezek miatt. Míg az USA-ban Kaliforniában tűzvész, addig például Japánban földrengés és cunami pusztított.

Indonézia nagyon sokat szenvedett a természeti csapásoktól 2018-ban Forrás: AFP/Jewel Samad

Indonézia azonban talán még náluk is nagyobb veszteségeket szenvedett el, bár a végszámla még nem ismert. Annyi bizonyos, hogy tavaly több csapás is sújtotta az ezernyi szigetből álló országot. Legutóbb decemberben, amikor az Anak Krakatau nevű vulkán beomlása miatti szökőárban mintegy 430-an vesztették életüket, több ezren megsérültek, sokakról pedig semmi hír azóta.

- közölte most Joko Widodo elnök, aki a pénzügyi kormányzattal együtt jelentette be, az indonéz vezetés megduplázza a védekezési büdzséjét idénre.

Így Jakarta a korábban elfogadottnak dupláját, nagyjából 1 milliárd dollárnak megfelelő rúpiát szán 2019-ben a természeti csapások elleni védekezésre.

Az összeg harmadát a tavalyi katasztrófák kárainak enyhítésére és újjáépítésre szánják, míg kétharmada jut polgári védelmi és katasztrófa-kezelési költségekre, többek között az előrejelző- és riasztási rendszerek fejlesztésére.

A kormány azt is bejelentette, hogy "katasztrófa-kötvényeket" bocsát ki az anyagi források bővítése céljából. Közölték azt is, hogy Jakarta szándékában áll egy átfogó katasztrófa-kockázati elemzés készítése az ország tartományaira, melynek eredményei alapján vizsgálnák azt, hogyan tudják a szövetségi kormányzat eszközeit mobilizálni az eltérő fenyegetettségű régiók támogatására.

Indonéziában tavaly mintegy 3000-en vesztették életüket az országot többször sújtó rengések, vulkánkitörések és szökőárak következtében. Ebből a szempontból 2018 volt az ország legrosszabb éve az elmúlt évtizedben.