Citi: még idén véget érhet a kereskedelmi háború

világkkereskedelem
--FILE--Containers unloaded from a container ship are loaded onto truck on a quay at the Port of Zhoushan in Ningbo city, east China's Zhejiang province, 1 December 2015. China's trade performance remained weak in November, casting doubt on hopes that the world's second-largest economy would level off in the fourth quarter and spelling more pain for its major trading partners. The sluggish readings will reinforce expectations of economists and investors that the government will have to do more to stimulate domestic consumption in coming months given persistent weakness in global demand. Exports fell a worse-than-expected 6.8 percent from a year earlier, their fifth straight month of decline, while imports tumbled 8.7 percent, their 13th drop in a row.
Vágólapra másolva!
Valószínűsíthető, hogy még idén a vártnál kedvezőbb megállapodás fog születni az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktusban – mondják a Citi elemzői. A bank szerint ugyanis a vámok olyan kellemetlen terheket helyeznek mindkét gazdaságra, hogy a feszültség fenntartása végső soron egyik félnek sem áll érdekében.
Vágólapra másolva!

Az amerikai bank a hét elején tette közzé azt a jelentését, amelyben összefoglalták a legvalószínűbb ázsiai makrogazdasági meglepetéseket a 2019-es évre. Ebben az egyik legfontosabb megállapítás, hogy

már idén véget érhet az amerikai-kínai kereskedelmi háború, és a felek feloldhatják az egymásra kivetett vámokat.

Mi több, az sem zárható ki, hogy még a vártnál kedvezőbb megállapodás is születik – írja a CNBC.

A Citi elemzői szerint több tényező is azt a forgatókönyvet támasztja alá, hogy a felek hamarosan megegyezésre jutnak. Kína oldaláról ilyenek a romló kereskedelmi adatok, míg az USA-ban Donald Trump egyre nagyobb hazai nyomásnak van kitéve, ráadásul az amerikai részvények is igen érzékenyen reagálnak a kereskedelmi konfliktussal kapcsolatos hírekre.

Azt sem lehet azonban kizárni, hogy az Egyesült Államok stratégiát vált, és célirányosan kezd fókuszálni a kínai technológiai szektor térnyerésére.

Így az amerikai vezetés olyan területeket kezdhet el megcélozni, mint a kínai befektetési korlátozások vagy a jogi manőverezés az iparágban.

Már idén véget érhet a vámháború? Forrás: AFP/Christian Charisius

Kína egyébként egyre nehezebb helyzetbe kerül, főleg hogy hétfőn derült ki, az ország GDP-je mindössze 6,6 százalékkal bővült 2018-ban, ami 1990 óta a legrosszabb adatnak számít. Ezzel együtt a kínai vezetés folyamatosan igyekszik különböző lépésekkel támogatni a gazdaságot, egyebek mellett a banki hitelezések élénkítésével, illetve az úgynevezett árnyékbankrendszer korlátainak enyhítésével.

Ezzel együtt számos elemző arra számít, hogy a világ második legnagyobb gazdasága adócsökkentéseket is életbe fog léptetni a növekedés föltornászása érdekében.

A fentiekkel párhuzamosan a Citi további valószínű meglepetéseket is megjelölt idén az ázsiai térségre vonatkozóan. Ezek között olyanok találhatók, mint a régiós központi bankok további kamatcsökkentései, vagy a termelések áthelyezésének vártnál nagyobb hatása a délkelet-ázsiai országok gazdasági növekedéseire.