Mi vár 2019-ben a világ legforróbb ingatlanpiacára?

City skyline, viewed from Victoria Peak, Hong Kong photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image day outdoors outside nobody no one no-one travel destination travel destinations travel tourist destination Hong Kong skyline
Hong Kong áll a 10. helyen, 64 530 dollárral
Vágólapra másolva!
A hongkongi ingatlanpiac komoly szakadásokat szenvedett el 2018-ban, és a rögös út 2019-ben is folytatódhat. Mindazonáltal egyes elemzők szerint mégsem kell teljes összeomlásra számítani a világ legforróbb ingatlanpiacán.
Vágólapra másolva!

Bár 2018-ban több olyan vélemény is érkezett, amely aggódott a hongkongi ingatlanpiac széleskörű összeomlása miatt, azonban a CNBC által megkérdezett elemzők szerint erre nem kell számítani. Ennek elsődleges oka, hogy a városállam gazdasági fundamentumai erősek, ráadásul a Kína felől érkező erős kereslet jövőre is a felszínen tarthatja majd a hongkongi piacot.

Ha megnézzük a legfontosabb fundamentumokat, az látszik, hogy

amennyiben nem üt be egy pénzügyi válság Kínában, akkor pozitív korrekcióra lehet számítani a hongkongi ingatlanpiacon

a 2018-as eséseket követően – mondta Peter Churchouse, a hongkongi Portwood Capital ingatlanberuházó cég alapítója.

Forrósodó talaj

Az ingatlanpiac egyébként különösen fontos szerepet tölt be a hongkongi gazdaságban, mivel nagyjából 7,4 millió ember lakik egy relatíve szűkös, hegyekkel tarkított szigetcsoporton, vagyis az ingatlanfejlesztésre alkalmas szabad területek rendkívül értékesek. Hongkong 1997-ig hozzávetőleg 150 éven át volt brit gyarmat, majd egy különleges közigazgatási terület lett.

Az ingatlanárak pedig több mint duplájukra emelkedtek az elmúlt évtizedben,

részben az alacsony kamatoknak, a szűkös kínálatnak, valamint a hatalmas mértékben beáramló kínai tőkének köszönhetően.

Izgalmas időszak előtt áll a hongkongi ingatlanszektor Forrás: AFP/Photononstop/Eurasia Press

Mindez azt eredményezte, hogy Hongkong a világ egyik legdrágább ingatlanpiacává lépett elő, azonban az árak időszakosan korrekciókat mutatnak – hasonló ciklikus esést tapasztalhattunk 2018-ban is. Mi több, Hongkong a világ egyik leginkább volatilis ingatlanpiaca, és Churchouse korábban arra számított,

a mostani lejtmenet akár 20 százalékos árcsökkenést is előidézhet 2019 végéig.

Az elemző szerint a két legfontosabb tényező a kínálat és a kamatszintek alakulása lesz.

Mozgalmas év előtt állunk

Ezzel párhuzamosan a JLL befektetéskezelő cég még novemberben arra figyelmeztetett, az ingatlanárak akár 25 százalékot is eshetnek, amennyiben az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség rosszabbra fordul. Egy másik ingatlanpiaci kutatócég, a CLSA elemzője pedig úgy nyilatkozott még augusztusban, hogy 15 százalékos esés is elképzelhető a rákövetkező 12 hónapban. Ugyanez az elemző december közepén a CNBC-nek azt közölte, az árak 6 százalékot estek a megelőző 3-4 hónapban, vagyis a korrekció üteme elég gyors.

A kínai tőke lökheti fölfelé az árakat Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi

Jövőre azonban izgalmas év jöhet a hongkongi ingatlanpiacon, mivel a városállam éppen 2012-ben vezetett be korlátozó intézkedéseket és adóemeléseket a külföldi ingatlanvásárlók számára. Ennek egyik járulékos hatása, hogy hét év kell ahhoz, hogy valaki állandó lakhelyet kaphasson Hongkongban, vagyis ezek a vásárlók épp 2019-ben lépnek majd be a piacra.

Következésképpen pont a 2019-es év lesz az, amikor komoly kínai kereslet jelenhet meg.

Ha pedig azzal számolunk, hogy az árak potenciálisan 15 százalékkal csökkennek, akkor ez hatalmas váratlan előnyt jelenthet számukra.