Hamarosan mindennap Boeinggel járhat munkába

Horizontal AIR TRAVEL
This January 22, 2019 handout photo obtained January 23, 2019 courtesy of Boeing, shows a prototype "flying car" -- part of a project aimed at "on-demand autonomous air transportation". - Boeing said Wednesday its prototype "flying car" -- part of a project aimed at "on-demand autonomous air transportation" -- has completed its first successful test flight. The electric vertical takeoff and landing (eVTOL) aircraft said the test was carried out Tuesday outside the US capital Washington, the company said in a statement.Boeing is among a handful of companies in the United States and around the world -- including Uber and a startup backed by Google founder Larry Page -- that are developing vehicles which could be used for personal air transport with autonomous navigation. (Photo by HO / BOEING / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BOEING/HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Sikeresen tesztelte önvezető repülő autóját a Boeing, amellyel terveik szerint már néhány éven belül forradalmasítanák a nagyvárosok közlekedését - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A Boeing is beszállt a nagyvárosi közlekedés megújításáért folytatott versenybe, és bemutatta önvezető repülő autóját, amely már túl is van első sikeres tesztjén. A főként repülőgépeiről ismert amerikai óriáscég mellett az ősi rivális Airbus, és sok más kisebb cég is hasonló fejlesztéseken dolgozik.

A Boeing önvezető gépe leginkább egy kisrepülő és egy helikopter keresztezésére emlékeztet, de valószínűleg azok sem tévednek nagyot, akik látnak abban valami drónszerűt.

A 9 méter hosszú szerkezetet a cég egy virginiai reptéren próbálta ki.

A gép néhány lábnyira elemelkedett a talajtól, majd kevesebb mint egy perces repülés után, zökkenőmnetesen, puhán landolt

- jelezték a vállalatnál.

A cég tavaly vásárolta fel az Aurora Flight Sciences nevű társaságot, hogy felgyorsítsák önvezető légi járműveik fejlesztését. Együttműködnek az Uberrel is, az ott már bevált technológiákat adaptálnák saját fejlesztésükhöz.

A cél, hogy 2023 körül már okostelefonon lehessen önvezető légiautót rendelni.

A gépek alkalmazási területei elsősorban a forgalmas nagyvárosok lennének, amelyek sokat szenvednek a közúti dugóktól.

Sikeres volt a Boeing repülő autójának első tesztje Forrás: AFP/Ho

A légijármű két változatban készülhet, kettő- és négyszemélyes kivitelben. Az év későbbi részében megkezdődhet annak a változatnak tesztelése is, amely már csomagok szállítására is képes, a tervek szerint 220 kilogramm körüli terhet cipelve az utasokon kívül. A gépek hatótávolsága várhatóan 80 kilométer lesz.

A konkurencia mindenesetre nagy. A Boeing egyik legfontosabb vetélytársa a Volocopter lehet, amely épp dróntaxikat tesztel. A fejlesztéseket végző vállalatok többsége azt ígéri: néhány éven belül engedélyt kaphatnak, és használatba is vehetők majd a most még csak prototípusként létező gépeik.