Érdemes kivárni a bevásárlással a font piacán

kamat, hozam, kötvény, profit
band rubber band stationery bank of england banking british british currency CURRENCY money BUNDLE buying commercial detail FINANCE focus B
font (GBP)
Vágólapra másolva!
Az angol font látványos ellenálló képességet mutatott a brexitmegállapodásról szóló brit parlamenti szavazást követően, azonban egyes elemzők arra figyelmeztetnek, a fizetőeszköz továbbra is nyomás alatt lesz a következő hónapokban, vagyis egyelőre még érdemes lehet kivárni a bevásárlással.
Vágólapra másolva!

Az angol font komoly esést mutatott az amerikai dollárral szemben, közvetlenül azt követően, hogy kiderült, a brit parlament elutasította Theresa May miniszterelnök kilépési tervét az Európai Unióból. A fizetőeszköz azonban nem sokkal később ledolgozta a veszteségét, és ralizni kezdett a zöldhasú ellenében – írja a CNBC.

Tekintve, hogy még mindig számos bizonytalansági faktor van a brexittel és a brit politika jövőjével kapcsolatban egyaránt,

a devizabefektetők akkor járnak a legjobban, ha kellő óvatossággal és nyugalommal tekintenek a piacra

– mondta Patrick Bennett, a Canadian Imperial Bank of Commerce stratégája.

Fő az óvatosság

Nem véletlen, hogy számos vagyonkezelő azt javasolta az ügyfeleinek, hogy ne fogadjanak se a font erősödésére, se a gyengülésére. A UBS például egy keddi, már a szavazás után kiadott jelentésében közölte, érdemes a benchmark szinteken tartani a fontban elszámolt eszközökben felvett kitettségeket, amíg nem látunk világosabban a kérdéses ügyekben.

A font/dollár árfolyam alakulása az elmúlt időszakban Forrás: Investing.com

Vagyis a UBS se nagyobb vételt, se nagyobb eladást nem javasol. Ezen a ponton a pénzintézet konkrétan semmilyen határozott irányra kötött fogadásokat nem támogat se a font piacán, se más brit eszközök esetében – tette hozzá Dean Turner, a UBS Global Wealth Management közgazdásza.

Bizonytalan irányok

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Citi Private Bank befektetési vezetője is, aki még a szavazás előtt közölte,

azt javasolta a klienseinek, hogy maradjanak távol a fonttal való kereskedéstől.

David Bailin szerint ugyanis most nagyon nehéz felvázolni egy forgatókönyvet arról, hogy mi fog történni, vagyis az sem látszik egyelőre pontosan, a font gyengülni vagy erősödni fog.

Még hónapokig maradhat a nyomás az angol fonton Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Az egyetlen megoldás az lenne, ha nagyobb bizonyossággal látná a piac a várható kimenetelek esélyeit, ám amíg a bizonytalanság uralkodik,

a font előreláthatóan gyengélkedni fog a legtöbb vezető fizetőeszközzel szemben

– hangsúlyozta Bennett. Hozzátette, előfordulhat, hogy a font erősödni fog a dollár ellenében 2019-ben, azonban a legtöbb vezető devizával szemben alulteljesítő maradhat, amíg a brexittel kapcsolatos kétségek fennmaradnak.