Fogynak a magyar cégek

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
Nagymértékű esést mutatott 2018 során a cégmegszűnések, a felszámolások, a csődök és a végelszámolások száma az előző évhez képest. Ugyan kis mértékben nőtt a cégalapítási kedv is, de mindez nem volt elég ahhoz, hogy megforduljon a magyarországi cégek számának folyamatos, évek óta tartó csökkenése. A pozitív fejleményeket ugyanis kioltotta, hogy drasztikusan nőtt a kényszertörlések száma - derült ki a a Bisnode legfrissebb adataiból.
Vágólapra másolva!

Több mint 3 százalékkal több céget alapítottak, és közel 10 százalékkal kevesebb céget szüntettek meg 2018 során, mint előző évben, ezek ellenére a cégek száma tovább csökkent Magyarországon. Összességében 1,67 százalékkal kevesebb cég működött 2018 év végén, mint egy éve: szám szerint 499 389, ami 8480-nal kevesebb, mint 2017 decemberében.

Kedvező fejlemény, hogy mind a felszámolások (-13,94 százalék), mind a csődök (-16,67 százalék), mind a végelszámolások (-17,91 százalék) száma két számjegyű százalékértékekkel csökkent, csakhogy eközben a kényszertörléseké közel harmadával (31,98 százalék) nőtt.

Utóbbi magas értéke már az év során is feltűnő volt, a korábbi évek kedvező trendje fordult erősen a visszájára.

Az iparágakat tekintve három kivételével mindegyikben csökkent a működő cégek száma. A legnagyobb mértékben 4,57 százalékkal a papíripari cégek száma esett: 3811-ről 3637-re. Számszakilag a legnagyobb változás a kiskereskedelmi (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) ágazatban következett be, itt 1752-vel kevesebb cég működött az egy évvel korábbiakhoz képest.

A nagy arányú kényszertörlések fogták vissza a hazai cégállomány növekedését Forrás: Shutterstock

A kommunális tevékenység (villamosenergia, gáz, gőzellátás, légkondicionálás, víz, szennyvíz, hulladék), az építőipar, valamint a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás iparágakban aktív cégek száma mutatott csak pozitív változást az elmúlt egy évben.

Az építőipar konjunktúráját ezen kívül az is jól jelzi, hogy a legtöbb új céget ebben az iparágban alapították 2018-ban.

A legtöbb aktív céget adó tíz iparág Forrás: Bisnode

Csődeljárásból összességében kevesebb mint három tucat indult. A legtöbb céget, 4517-et, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatban szüntették meg, és itt indult a legtöbb, 1851 végelszámolás is. A legtöbb felszámolás az építőipari cégeket, a legtöbb kényszertörlés pedig a kiskereskedelmet (kivéve: gépjármű, motorkerékpár) érintette, előbbi ágazatban 851, utóbbiban 3088 eljárás indult.

A kényszertörléseket tekintve magasan Borsod-Abaúj-Zemplén (1134) emelkedik ki a többi megye közül.

Borsod-Abaúj-Zemplén Somogy és Nógrád megyével együtt más szempontból is kiemelkedik: sehol máshol nem ugrott meg ilyen jelentősen a kényszertörlések száma: előbbi kettőben több mint kétszeres (123,67, illetve 117,12 százalék) utóbbiban több mint háromszoros (228,07 százalék) volt az emelkedés. A csökkenés a legnagyobb mértékben Baranya megyében volt, ahol az előző évekhez képest 58,57 százalékkal esett vissza a kényszertörlések száma.

Az új cégek számát tekintve a legjobban teljesítő megye Borsod-Abaúj-Zemplén volt, 815 új alapítással, a sereghajtó pedig Tolna megye lett 288-cal az elmúlt évben. A megyék közül a legtöbb cég egyébként Győr-Moson-Sopron megyében működött (18 752), a legkevesebb pedig Nógrádban (4281).