Néhány brit cégvezető idén már annyit keresett, mint más egész évben

angol font bankók
A középkorú északír házaspár minden idők második legnagyobb brit lottónyereményével, 115 millió fonttal (41 milliárd forint) lett gazdagabb.
Vágólapra másolva!
A legnagyobb brit cégek felsővezetői már néhány nap alatt megkeresték azt az összeget, amit - átlagosan - más egy év alatt.
Vágólapra másolva!

Az FNLondon arról ír, hogy a 100 legértékesebb, a londoni tőzsdén jegyzett vállalat (FTSE) első embere néhány nap alatt keresett annyit, mint más fog egész évben. A High Pay Centre és a Chartered Institute of Personnel and Development számításai a cégvezetők béreire illetve a teljes munkaidős átlagos angol bérekre alapultak.

Az idei éves mediánbér valamennyivel több mint 29 ezer font. Ezt a vállalatvezetők 29 óra alatt érik el, ami nagyjából 3 munkanapnak felel meg, abból kiindulva, hogy jellemzően napi 8 óránál többet dolgoznak.

Az átlagos éves angol felsővezetői fizetés 3,9 millió font (több mint 1400 milliárd forint).

Az angoloknál arra a napra külön elnevezést használnak, amikor a cégvezetők jövedelme eléri az átlagos éves fizetés mértékét. Ez a "Fat Cat Day", azaz a "kövér macska napja". Idén, 2019-ben ez január 4-re, péntekre esett.

Illusztráció Forrás: 123RF

Ez a korai időopont számos szakszervezeti képviselőt illetve részvényest arra sarkall, hogy a nagymértékű jövedelmi különbségek kapcsán megfogalmazott kritikájának hangot is adjon.

Az Egyesült Királyságban évek óta "forró" téma a nemek közötti, valamint a felsővezetői és az átlagos dolgozói bérek közötti nagymértékű különbség.

Több kezdeményezés született arra, hogy a nagy cégek gondolják újra a csúcsvezetőknek kínált javadalmazási csomagjukat, és jobban vegyék figyelembe azt, hogy az üzleti siker mindig közös erőfeszítés eredménye vezetők és dolgozók között, mintsem egy "szupersztár" vezérigazgató kizárólagos eredménye.