Csalódást okozott a Netflix gyorsjelentése, esik az árfolyam

Netflix
ILLUSTRATION - The logo of video streaming company Netflix can be seen on the display of a laptop screen in Berlin, Germany, 17 December 2016. Photo: Alexander Heinl/dpa
Vágólapra másolva!
A vártnál kisebb bevételt ért el és kevesebb előfizetőt szerzett a Magyarországon is jelenlévő Netflix amerikai internetes tartalomszolgáltató a tavalyi negyedik negyedévben a New York-i tőzsde zárása után közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint.
Vágólapra másolva!

A csalódást okozó vállalati beszámoló és előrejelzés megtépázta a Netflix árfolyamát, amely 0,51 százalékos pluszban, 353,19 dolláron fejezte be a napot, de a zárást követő elektronikus kereskedésben már 4 százalék körüli veszteségbe került.

A december végi 231,23 dollárhoz képest így is nagyjából 50 százalékkal magasabb az árfolyam.

A december végével záródott három hónapban rekordnagyságban, 8,84 millióval emelkedett az új előfizetők száma, az idei első negyedévben pedig 8,9 millió új előfizetőre számítanak. Elemzők 9,18 millióra, illetve 7,64 millióra számítottak.

Az előfizetéssel rendelkezők száma az év végén elérte a 139,26 milliót.

A vállalat bevételei 4 milliárd 187 millió dollárra nőttek a negyedik negyedévben, szemben az előző negyedéves 3,99 milliárd, illetve az egy évvel korábbi 3,28 milliárd dollárral. Elemzők valamivel nagyobb összegre, 4,21 milliárd dollárra számítottak. Az idei első negyedévre 4,49 milliárd dolláros bevétellel számol a Netflix, ez is alatta van a 4,61 milliárd dolláros elemzői várakozásoknak.

Már közel 140 millió ügyféllel rendelkezik a világ legnagyobb streamingszolgáltatója, a Netflix Forrás: AFP/Alexander Heinl

A vállalat nyeresége 134 millió dollárt tett ki, az egy részvényre jutó hígított profit értéke 30 centre rúgott, ami meghaladja az elemzők által várt 24 centet. Egy évvel korábban 186 milliós, részvényenként 41 centes nyereséget termelt a cég.

A Netflix a világ legnagyobb streamingszolgáltatója, és az év végi ünnepi szezont is magában foglaló negyedik negyedév szokott a legerősebb lenni, mert az okostelefonok és -televíziók eladásainak növekedése általában felfelé húzza a Netflix előfizetőinek számát is. A felhasználók a regisztrációt követő első hónapban ingyen nézhetik a Netflix által kínált filmeket és sorozatokat, ezután előfizetési díj ellenében használhatják a szolgáltatást.